Nyt

Salget af varmepumper i de største EU-lande faldt med hele 47 procent i årets første halvdel sammenlignet med samme periode sidste år, rapporterer Financial Times (FT).

I de første seks måneder af 2024 blev der kun solgt 765.000 varmepumper i de 13 største europæiske lande, herunder Frankrig, Italien, Tyskland og Sverige, som tilsammen tegner sig for 80 procent af markedet, ifølge European Heat Pump Association (EHPA).

Salget faldt fra 1,44 millioner i samme periode sidste år, da færre tilskud og lavere gaspriser reducerede husholdningernes incitament til at skifte væk fra gaskedler, tilføjede EHPA.

EU ønsker at reducere brugen af fossile brændstoffer af klimapolitiske årsager, og efter Ruslands invasion satte man mål for storstilet installation af varmepumper, som kører på elektricitet, også for at reducere afhængigheden af russisk energi.

Men udstyret er dyrt, der er mangel på installatører, og de offentlige støtteordninger, som blev indført, er nu blevet reduceret, skriver FT.

Tyskland havde håbet at blive en pioner i overgangen til den nye teknologi, men en lov, der blev indført sidste år for at tilskynde folk til at udskifte gas- og oliefyr med varmepumper, førte til et massivt offentligt tilbageslag, og regeringen trak sig til sidst tilbage og udvandede lovforslagene.

Nyheden er en af mange indikationer på, at EU ikke har succes med sin planlagte »dekarbonisering«, som sigter mod nul netto udledning af drivhusgasser i 2050, og en reduktion på 55 procent i 2030. En analytiker, der er citeret af FT, kalder det »udfordringer i energi omstillingen«.

Det øger presset på EU for at opgive sine urealistiske ambitioner, som er et spørgsmål om prestige for Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen. Italiens regering har allerede signaleret, at den er imod både forbuddet mod salg af biler med forbrændingsmotor fra 2035, og de planlagte krav om at reducere udledningen af drivhusgas fra bygninger.

Industriproduktionen af varmepumper opfordrer på sin side EU til, at gribe ind for at »vende markedet«, ifølge FT – hvilket ikke kan forstås som andet end fortsat subsidiering.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Mest læst

Lars Løkkes sorte dag

Retsstatens sidste udkald

Tommy på vej i fængsel