Inflation, energikrise, manglende investeringer: Situationen for industrien og ansatte er “alt andet end afslappet”, siger DGB-topchef Yasmin Fahimi, som også er bekymret over den voksende gæld.
Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB) er Tysklands største nationale organisation for lønmodtagerorganisationer i Tyskland, og kan dermed sammenlignes med LO i Norge.
DGB bekymrer sig om fremtiden for tysk industri og deres ansatte efter endnu et år med vedvarende økonomiske kriser. Året 2024 ser heller ikke særlig lovende ud.
– Situationen er alt andet end afslappet. Vi er stadig i krise.
Sådan siger DGB-leder Yasmin Fahimi til det tyske pressebureau i Berlin, skriver Die Welt.
Tysk industri har sjældent oplevet en sådan krise. Situationen er dyster, og pessimisme præger den tyske økonomi, skrev cheføkonom Dorothea Siems i juledagene.
Efter fire år i krisetilstand er virksomhederne udmattede og korrigerer igen deres i forvejen dårlige prognoser for 2024 nedad. Kun fem sektorer forventer en stigning i job, 23 forventer nedskæringer. Der er kun få vindere.
Tyske arbejdere mærker den økonomiske krise på kroppen, med øgede renter, inflation og skyhøje energipriser som hovedproblemet. Købekraften svækkes, og mange frygter for deres job.
– Mange frygter også, at deres job ikke længere er sikret, siger Fahimi.
– Den energitunge industri er særligt ramt af dette – hele basisindustrien fra den kemiske industri til aluminium, jern, kobber, stål, cement, papir, glas.
Dette er selve motoren i tysk industri, som sammen med bilindustrien har været rygraden i den tyske økonomi, som siden 50’erne har været en succeshistorie.
Men så fik Angela Merkel ideen om en Energiewende og besluttede at erstatte stabil atomkraft med ustabil og dyr “vedvarende” strøm, såsom vind- og solenergi. Den tyske rigsrevision har, dog slagtet Energiewende hele tre gange, og beskriver tysk klimapolitik som ekstremt omkostningsfuld og meget ineffektiv.
Der er nu stor fokus på brint som en ny stabil energi, fordi kulfyrede kraftværk også bliver lukket ned, hvis tyske politikere får deres vilje, stærkt påvirket af frygten for en klimakrise.
Tysklands klima- og økonomiminister Robert Habecks plan for balance og reserve-strøm til det tyske elnet består i at bygge 40 gaskraftværker, der skal køre på brint i 2030.
Disse planer er blevet sat i bero indtil videre. Tysklands føderale energiagentur Bundesnetzagentur nedlægger veto mod planer om at lukke kulfyrede kraftværker i Tyskland i 2030, som den tyske koalitionsregering har til hensigt at gøre.
Tysk industri har også været motoren i EU, og en krise for tysk industri er en alvorlig trussel mod hele eurozonen. Den europæiske økonomi er i krise, hvilket i høj grad skyldes klimapolitikken, som har presset energipriserne skyhøje.
Tyskland er naturligvis også ramt af de enorme sociale og økonomiske omkostninger forbundet med masseindvandringen, som eksploderede, da Merkel åbnede grænserne og erklærede: Wir schaffen das. Milliarder af euro flyder også ud som følge af krigen i Ukraine.
Fahimi er også kritisk over for, at tysk industri mister regeringens loft på elpriserne allerede 1. januar 2024, ikke i slutningen af marts som tidligere planlagt.
– Det er beklageligt, at regeringen ikke er gået med til at forlænge elpris-loftet. Det ville have hjulpet, siger Fahimi.
Det er ikke kun energiintensiv industri, der mister troen på Tyskland som attraktiv beliggenhed.
– De kritiske problemer er manglen på faglærte, det utilstrækkelige digitaliserings-niveau, men også tvivlen på, om vi vil lykkes med transformationen, især i energisektoren.
Fahimi advarer den føderale regering mod at give afkald på store investeringer.
– Dette påvirker den sociale infrastruktur, dvs. skoler og vuggestuer, pleje- og sundhedssystemet, vejene og alle former for mobilitet.
Der er dog nogle tyske skeptikere, der reagerer på, at Fahimi understreger, at der skal investeres milliarder af euro i de nødvendige tiltag for at transformere den tyske økonomi og samfund, så målet om at omdanne Tyskland til et klimaneutralt paradis kan blive opnået.
Fahimi var tidligere politisk aktiv i det tyske socialistparti SPD, hvor hun fungerede som generalsekretær fra 2014 til 2015. Fra 2017 til 2021 repræsenterede hun SPD i Forbundsdagen.
Den krise, Tyskland nu oplever, er ingen overraskelse. Det er lov at påpege, at mange har advaret mod det, der nu rammer tysk økonomi.
Læs også:
Køb “Uncertain Science” af Steven E. Koonin som paperback og som e-bog.