Nyt

På mandag skal Knesset behandle to lovforslag, som i praksis vil gøre det vanskeligt for hjælpeorganisationen UNRWA at operere på Vestbredden og i Gaza. Vestlige lande involverer sig og protesterer voldsomt. De lande, som ønsker at tvinge Israel ind på en ny kurs, har måske fundet et våben, hvis udelukkelsen kan tolkes som en overtrædelse af FN’s charter.

Lovforslagene kan være i strid med folkeretten, advarede udenrigsministrene fra Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island i sidste uge. I en fælles udtalelse sagde Espen Barth Eide (Ap) og hans nordiske kolleger, at forslagene effektivt ville forhindre UNRWA i at operere på både Vestbredden og i Gaza, hvis de blev vedtaget.

– UNRWA vil i så fald ikke længere være i stand til at udføre sine kerneopgaver, som er lovfæstet i resolution 302 fra FN’s Generalforsamling den 8. december 1949. Kun Generalforsamlingen kan definere UNRWA’s mandat, siger ministrene. (NTB)

 

Men der skal meget til at straffe et medlemsland for at udøve suverænitet over sit eget land, især når dette land er Israel. FN har gjort Israel til syndebuk. Intet andet land får særbehandling og fordømmelse på samme måde som Israel, til dels af lande med en lang, mørk historie.

Grunden til, at Israel ønsker at svine UNRWA til, er, at organisationens 35.000 ansatte er vokset sammen med det palæstinensiske samfund. FN-lærere underviser deres børn i den væbnede kamp. Båndene er for tætte, og da palæstinenserne har valgt den væbnede kamp, bringer det FN i fare. FN er ikke enig, men risikerer at blive kompromitteret af Det Palæstinensiske Selvstyre, som har hædret Hamas-lederen Yahya Sinwar som martyr.

Det kan være, at Israel ser noget, som vestlige politikere ikke gør.

I en fælles erklæring advarer udenrigsministrene fra Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Australien, Canada, Japan og Sydkorea om “alvorlige konsekvenser” for Vestbredden og Gazastriben, hvis lovforslagene bliver vedtaget.

Trump skar i bidragene til UNRWA, og hvis Trump kommer tilbage, kan han og Netnayahu gennemføre en ny politik. Det kan gøre det vanskeligt for vestlige lande at lægge pres på Israel.

 

 

Køb Giulio Meottis “De nye barbarer” fra Document Forlag her! Køb e-bogen her.