Nyt

Miayil Abdullayev (40) fra Aserbajdsjan blev for nylig idømt 17 års fængsel for mordet på sin ekskone, den ukrainske kvinde Kateryna Kozhoma, i juli 2023. Han accepterer dommen. 

Parret blev gift i Kiev i 2019 og fik sønnen Adrian i 2020. I februar 2022 flygtede familien fra krigen i Ukraine, og efter at have rejst gennem flere europæiske lande endte de i Norge i januar 2023.

På det tidspunkt fungerede Magic Hotel i Bergen som asylcenter for ukrainske flygtninge. Ifølge dommen begyndte forholdet at forværres, og efter gentagne konflikter blev de adskilt.

Forholdet eskalerede fra konflikter og skænderier til trusler. Til sidst var der direkte trusler med klare beskeder fra Abdullayev om, at han ville slå hende ihjel.

Kateryna Kozhoma frygtede både for sit eget liv og for sin søn, som var lidt over tre år gammel. De søgte tilflugt på et krisecenter den 8. juni, og hun anmeldte Abdullayev.

I sin dom understreger retten, at det er hævet over enhver tvivl, at truslerne om at dræbe Kateryna blev fremsat med den begrundelse, at det ikke måtte komme til offentlighedens kendskab, at parret havde fået en søn.

To dage senere sendte Abdullayev truende billeder af sig selv til hende. I en rapport, der blev indsendt den 13. juni, skrev Kozhoma, at hun var meget bange for Abdullayev, og at hun frygtede for sit liv. Hun beskrev truslerne i detaljer og beskyldte Abdullayev for at have sparket hende ved flere lejligheder. I beskeder til sin søster Marina skrev hun om voldsepisoderne.

Den 4. juli ankom Abdullayev til Magic Hotel og mødte Kozhoma. I sin rygsæk havde han en køkkenkniv, som han havde stjålet fra Bergen Budget Hotel. Det skriver retten:

Der er efter rettens opfattelse ikke tvivl om, at tiltalte havde til hensigt at dræbe Kozhoma, jf. straffelovens § 22 a. Ved vurderingen af tiltaltes forsæt har retten lagt afgørende vægt på, at han stak Kozhoma i alt 16 gange, hvoraf mindst to af stikkene blev udøvet med stor kraft. Kozhoma blev også stukket flere gange, efter at hun var faldet om på gulvet. Denne form for vold efterlader ingen tvivl om, at den tiltalte ønskede at dræbe Kozhoma. Retten antager, at den tiltalte under drabshandlingen havde tid til at tænke sig om, men fortsatte med at stikke Kozhoma, indtil han havde påført hende 16 knivstik, og hun lå livløs på gulvet.
Dommen betyder 17 års fængsel for det forfærdelige mord, og han skal betale 1,2 millioner kroner i erstatning til deres søn, som nu står uden forsørger.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Er du lei av medier som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.