Nyt

Det er ikke kun i Vesten, at domstolene er politiserede. Tyrkiske domstole har bekræftet lukningen af en uafhængig radiostation, som tillod en gæst i studiet at kommentere det armenske folkemord uden at modsige ham. 

– Det sidste slag mod ytringsfriheden

En uafhængig radiostation i Istanbul har fået inddraget sin licens på grund af en kommentar fra en gæst i studiet om det armenske folkemord.

– Kun en måned før vi skulle fejre vores 30-års jubilæum som radio-station, er vi nødt til at lukke. Denne nyhed kommer som et sidste slag mod ytringsfriheden og mediefriheden i Tyrkiet, siger Acik Radyo i en udtalelse.

Stationen blev suspenderet i maj og fik en bøde, efter at en gæst den 24. april omtalte massakren på armenierne under Det Osmanniske Rige i 1915 som folkemord.

Den sidste udsendelse fra Acik Radyo kom onsdag, da en domstol stadfæstede den tyrkiske mediemyndigheds ordre om at tilbagekalde licensen.

Mindehøjtidelighed for folkedrab forbudt

Ifølge Press Fridom hænger tilbagekaldelsen af licensen sammen med en kommentar, som journalist Cengiz Aktar kom med den 24. april om det armenske folkedrab:

– I dag er det 109-årsdagen for massakrerne på armenierne, dvs. deportationerne og massakrerne, der fandt sted i de osmanniske lande, de massakrer, der betegnes som folkedrab. I år blev mindet om det armenske folkedrab også forbudt, ved du nok.

Opfordring til had og fjendtlighed

Ifølge Tyrkiets medietilsyn RTUK gjorde radiostationen ikke noget forsøg på at korrigere gæsten, da han “tilskyndede til had og fjendtlighed”.

– Programmet brød loven ved at opfordre til offentligt had og fjendtlighed baseret på race, sprog, religion, køn, klasse, region og religiøs orden.

Den sidste udsendelse fra Acik Radyo – Open Radio – sluttede med sangen “Good Vibrations” af Beach Boys.

“Begivenhederne i 1915”

De tyrkiske myndigheder kalder drabene på omkring 1,5 millioner armeniere i de sidste år af det osmanniske rige for “begivenhederne i 1915”.

Tyrkiet benægter, at drabene udgjorde et folkemord og siger, at antallet er overdrevet, og at de dræbte var ofre for uroligheder og krig.

Den 24. april er anerkendt som mindedag for det armenske folkedrab.

Pressens selvcensur 

Islamekspert Robert Spenser drager en parallel mellem de tyrkiske myndigheder og regimetro vestlige medier:

– Der må ikke siges noget, som giver et dårligt billede af islam og muslimer. Tyrkiet og de vestlige regimers presse har meget til fælles.

 

Købe: Frihedens væsen
Fra Perikles til Hirsi Ali