Tavle

Rapporterings centret »REspect«, som de tyske myndigheder har udpeget som »trusted flagger« af uacceptabelt online-indhold i overensstemmelse med EU’s nye digitale lov (DSA), ledes af en egyptiskfødt islamisk lærd med baggrund fra al-Azhar-universitetet i Kairo – et kendt arnested for islamister.

Det blev afsløret af NIUS, en tysk online-avis, hvor den tidligere Bild-redaktør Julian Reichelt er en af de ledende skikkelser.

En effekt af EU’s Digital Services Act (DSA) er, at medlemslandene udpeger såkaldte »trusted flaggers«, som rapporterer, når de opdager ulovligt indhold, herunder hadefuld tale. Deres indberetninger fører ofte til, at det pågældende indhold fjernes fra de pågældende platforme – det være sig Facebook, Instagram, X eller andre.

I Tyskland har det føderale agentur Bundesnetzagentur (BNetzA) udpeget »REspect« som den første organisation af sin art, og den modtager statslig støtte til sine aktiviteter.

Lederen af centret er Ahmed Gaafar, som har studeret på al-Azhar og har optrådt sammen med islamister, herunder en kendt antisemitisk Hamas-tilhænger, på X.

Ifølge NIUS’ undersøgelser har rapporterings centret forbindelser til bl.a. DITIB, et magtfuldt tyrkisk islamisk forbund i Tyskland, og den islamistiske Millî Görüş-bevægelse.

Gaafar gjorde sine konti på Facebook og X utilgængelige, så snart NIUS kontaktede ham med spørgsmål.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!