Nyt

NATO overvejer, om der skal etableres en fremskudt base for Global Hawk-dronen i Norge.

Ifølge Forsvarets forum overvejer NATO flere steder i Nordeuropa til en fremskudt base for de 15 meter lange droner, der har et vingefang på hele 40 meter, og Norge er en af mulighederne.

Det fremgår af regeringens forslag til statsbudget.

Det fremgår af regeringens forslag til statsbudget, som blev præsenteret for snart to uger siden.

Dette fremgår af regeringens forslag til statsbudget, som blev præsenteret for snart to uger siden.

– Norge er et af flere mulige lande for en sådan base. En afklaring af både, hvor basen for AGS (NATO’s Alliance Ground Surveillance-program, red.) maritime kapacitet skal placeres, og hvilke nationer der skal deltage i en anskaffelse af flere droner, er i gang i NATO, skriver presseofficer Marita Isaken Wangberg i Forsvarsdepartementet i en e-mail til Norsk Forsvarsforum.

En sådan base anses for at styrke NATO’s overvågningskapacitet i det høje nord, reducere flyvetiden og sende et strategisk signal. En beslutning forventes at blive truffet inden for et par år.

Norge planlægger allerede at anskaffe langtrækkende droner til maritim overvågning.

Norge planlægger allerede at anskaffe langtrækkende droner til maritim overvågning.

“En eventuel norsk deltagelse i dette NATO-initiativ vil blive set i sammenhæng med nationale planer i den langsigtede plan om at anskaffe langtrækkende droner”, skriver Wangberg.

“En eventuel norsk deltagelse i dette NATO-initiativ vil blive set i sammenhæng med nationale planer i den langsigtede plan om at anskaffe langtrækkende droner”.

Det står allerede klart, at fremtidens langtrækkende droner, som med tiden vil blive en del af Norges forsvar, vil blive baseret på Andøya. Det er også sandsynligt, at den tidligere godkendte lukkede base i Nordland vil blive udvidet med en avanceret base, ifølge Norsk Forsvarsforum.