Nyt

Israels ambassadør beder de polske myndigheder om at gribe ind, efter at jødehadere på et universitet kun få kilometer øst for koncentrationslejren Auschwitz har sat et skilt op med teksten “Send jøderne til gaskamrene”.

Israels ambassadør opfordrer myndighederne til at gribe ind, efter at anti-israelske aktivister på Jagiellonian University i Krakow, Polen, har sat et skilt op med teksten “Send jøderne til gaskamrene”.

Sammenfaldende med Yahya Sinwars død

Krakow ligger kun et par dusin kilometer øst for koncentrationslejren Auschwitz, hvor næsten en million jøder blev myrdet under Holocaust.

Skiltet blev sat op samme dag, som Yahya Sinwar, manden, der orkestrerede Hamas-massakren den 7. oktober, blev dræbt.

Skiltet gled ind i et “miljø” af anti-israelske og pro-palæstinensiske bannere.

Hold øje med campus

Israels ambassadør i Polen, Yaakov Livneh, kommenterede opfordringen til at myrde jøder:

– Mens den jødiske stat kæmper for at gøre verden til et mere sikkert sted, opfordrer Israels fjender til at myrde jøder i gaskamre – som det blev gjort for ikke så længe siden i Auschwitz. Jeg opfordrer de polske myndigheder til at være opmærksomme på, hvad der sker på campus.

Føler sig truet

For et par måneder siden indtog anti-israelske demonstranter hovedcampus på Jagiellonian University, hvor de satte telte op og fyldte området ved siden af den største gågade i Krakows gamle bydel med anti-israelske slogans.

Jødiske studerende føler sig truet af den aggressive antisemitisme, men deres appeller til myndighederne i Krakow og universitetsadministrationen har indtil videre ikke ført til noget.

Belastende historie

Jagiellonian University blev grundlagt i 1364 og er det ældste i Polen og anses for at være et af de bedste i landet.

Universitetet har et ladet historisk forhold til det jødiske samfund. Jøder var ikke velkomne som studerende, efter at det blev grundlagt, og studerende på universitetet har gentagne gange været involveret i pogromer mod lokale jøder.