Nyt

Jeevan Gyawali, en senioringeniør hos Facebooks ejerfirma Meta, fortæller en af James O’Keefes undercover-reportere under det, han tror er en date, at negativt indhold om Kamala Harris automatisk nedgraderes, så publikum ikke ser det.

I en video offentliggjort på X forklarer Meta-teknikeren fænomenet shadow banning, som mange veteraner på de sociale medier har lært at kende.

»Lad os sige, at din onkel i Ohio sagde noget om, at Kamala Harris er uegnet som præsident, fordi hun ikke har børn, så bliver den slags lort automatisk degraderet,« afslører Metas senior softwareingeniør Jeevan Gyawali over for en undercover-journalist fra O’Keefe Media under en date med skjult kamera.

Han bekræfter: »Personen ville ikke få besked«, men ville se et fald i engagement og visninger af indlæg og forklarer, at Metas »integritetsteam« er ansvarlig for at kontrollere indhold gennem »civic classifiers«, et system, der »skyggeforbyder« indlæg uden at underrette brugerne.

De metoder, der bruges til at kontrollere samtalen på Facebook, er avancerede og ressourcekrævende:

Gyawali afslørede også et specialiseret SWAT-team (Special Weapons And Tactics) hos Meta og sagde: »Der er allerede oprettet et SWAT-team siden april … bare for at tænke på alle scenarierne for, hvordan platformen kan misbruges.«

Mark Zuckerberg ønsker at hjælpe demokraterne i valget, og Meta har også mulighed for at gøre det, siger Gyawali.

Da han blev spurgt, om Meta gør sit yderste for at beskytte demokratiet mod desinformation, forsikrede Gyawali, at »alt dette vil blive nedbrudt 100 %.« På spørgsmålet: »Har I [Meta] mulighed for at påvirke udfaldet af valget?« bekræftede Gyawali: »Ja,« og indrømmede, at Meta har magt til at påvirke politiske resultater. Da han blev spurgt, om Mark Zuckerberg, medstifter og CEO af Meta, støtter Metas politiske indflydelse og dagsorden for at hjælpe det Demokratiske parti, svarede Gyawali: »100 %.«

De sociale mediers magt er i nogen grad blevet problematiseret i amerikansk politik, bl.a. af Ted Cruz, og ledende personer i Big Tech er blevet konfronteret i et vist omfang, men indtil videre fortsætter deres manipulation stort set som før.

James O’Keefes serie af afsløringer af magthavere ved hjælp af undercover-interviews er blevet meget lang, men afsløringerne er stort set aldrig blevet formidlet af de førende norske medier.