Nyt

Samme dag, som det bliver kendt, at Israel har dræbt manden bag 7. oktober, Yayha Sinwar, vælger Udenrigsministeriet at »fejre« det ved at udvide boykotten af israelske virksomheder på Vestbredden.
Endnu et skridt væk fra Vesten og hen imod de kræfter, der ønsker at ødelægge den jødiske stat.

Regeringen indførte en boykot af bosættelserne i marts. Med andre ord kan regeringen ikke pålægge, den kan kun anbefale.

Nu går de et skridt videre, nu gælder rådet alle aktiviteter på Vestbredden, som konsekvent omtales som »besat«. Alene denne formulering placerer Norge i et selskab, som vil være fremmed for mange.
Regeringen udvider rådgivningen til norske virksomheder, og advarer virksomheder mod aktiviteter, der kan bidrage til at opretholde Israels besættelse af Vestbredden.

Rådet gælder nu alle aktiviteter, der kan støtte Israels besættelse af Vestbredden, og ikke kun handel med israelske bosættelser, oplyser Udenrigsministeriet i en e-mail til NTB. Dette omfatter også alle forretningsanliggender relateret til Øst-Jerusalem og Gaza.

I marts frarådede regeringen norske virksomheder at handle med israelske bosættelser.

Men udenrigsministeriet går et skridt videre: Det opfordrer erhvervslivet til at afslutte forbindelserne med virksomheder, der opererer på Vestbredden. Med andre ord, en tredjeparts boykot for at isolere Israel.

Ifølge den norske regering bør norske virksomheder overveje, om forretningsforbindelser med virksomheder, der bidrager til besættelsen af Vestbredden, skal afsluttes. Den advarer om, at fortsatte forretningsforbindelser kan få juridiske, økonomiske og/eller omdømmemæssige konsekvenser for virksomheden.

I meddelelsen henviser Udenrigsministeriet til en udtalelse fra Den Internationale Domstol (ICJ) den 19. juli, som fastslår, at Israels bosættelsespraksis er i strid med folkeretten (NTB).

Udenrigsministeriet har måske ikke taget højde for det tab af omdømme, som denne boykotning kan medføre for regeringen. For Norge er allerede tab af omdømme stort. Nu smider regeringen masken og viser, at den ønsker at isolere Israel.

Som følge heraf begynder regeringens politik over for Israel at få mørkere toner. Linjen er anti-israelsk.

Men Norge ser ikke ud til at indse, at det er Norge, der gør sig selv til paria. Ikke engang de arabiske stater går ind for en sådan isolationspolitik. Araberne siger ting, som på papiret er fordømmende, men de lader ikke handling følge ord.

Det gør Norge, og vi vil snart være et uformelt medlem af modstands aksen med Iran i spidsen.