Kopierede/fra hoften

»Zelenenskyjs ‘sejrsplan’ er et dårligt forklædt forsøg på at trække NATO ind i krigen,« siger Viktor Orbán. Han er foruroliget over det, han hørte i Bruxelles torsdag. Selv blandt medier og politikere, som ellers roser Ukraine, er der en vis reservation. Der er ikke megen appetit på at slå ind på en vej, der fører til krig med Rusland.

Det fremgår tydeligt af Zelenskyjs plan, at det er målet.

Der er en vis desperation i planen: NATO har altid gjort det klart, at Ukraine ikke kan blive en del af NATO, så længe landet er i krig. Alligevel gentages forslaget.

Et centralt element i planen er, at NATO skal sende en formel invitation til Ukraine om at blive medlem af alliancen.

“Det vil give vores folk håb. Det ukrainske folk er vores vigtigste våben i denne krig. En invitation vil give os en følelse af, at vi ikke er alene,« siger Zelenskyj – vel vidende, at det vil tage tid at få selve NATO-medlemskabet godkendt.

Desuden vil det få Vladimir Putin til at indse, at hans geopolitiske beregninger er værdiløse, siger den ukrainske præsident.

En beslutning om at sende en invitation kræver enstemmighed i NATO. Indtil nu har det fremherskende synspunkt været, at det ikke er muligt at sende en invitation til et land, der er i krig.

NATO har også flere gange gentaget, at Ukraine har en plads i alliancen, men har ikke sagt noget om, hvornår eller hvordan det vil ske. (NTB)

Misberegning af publikum
Zelenskyj ønsker, at Ukraine skal have lov til at bruge langtrækkende missiler dybt ind i Rusland. Han giver en grund, som EU-politikerne og NATO næppe vil anerkende:
»På den måde kan russerne mærke krigen og begynde at hade Putin for den,« sagde han til EU-lederne.

Indirekte siger Zelenskyj, at de vil bombe civile mål. Militære mål udløser ikke den samme vrede.

Efter mere end to et halvt års krig er Ukraine ved at miste terræn i Donbas-regionen i den østlige del af landet. Samtidig er der et stigende pres for en exit-strategi, som ifølge Zelenskyj kun kan ske med øget vestlig støtte.

Præsidenten vil nu have grønt lys til at bruge vestlige våben mod mål inde i Rusland. Især USA og Tyskland har været tilbageholdende med at gøre det.

Det er usandsynligt, at USA og Tyskland vil være mere forstående, hvis målet er at udløse had blandt russerne.

NATO-soldater på ukrainsk jord

Ukraine vil have Nato-soldater på ukrainsk jord. Ukraine har en kritisk mangel på soldater. Det ser ud til, at de ikke vil se nederlaget i øjnene og gå med til et kompromis.

* En ikke-nuklear afskrækkelses pakke på ukrainsk territorium. Detaljerne er hemmelige, men kan involvere NATO-soldater på ukrainsk jord.

Til gengæld for soldater og Nato-medlemskab vil Ukraine give afkald på sine naturressourcer. De har den bedste jord i Europa. BlackRock er allerede med.

* EU og USA sikrer beskyttelse af Ukraines naturressourcer og kritiske råstoffer mod adgang til landets økonomiske potentiale.

Nordkorea-kortet

Zelenskyjs seneste kort er at hævde, at Nordkorea har soldater på jorden i Ukraine. Nu siger han, at der er »planer«.

Zelenskyj siger også, at han har efterretninger, der viser russiske planer om at sende op til 10.000 nordkoreanske soldater i krig.

»Dette er det første skridt mod en ny verdenskrig,« advarer han.

»Hvis dette skulle tages alvorligt, ville Ukraine være nødt til at henvise til døde eller tilfangetagne nordkoreanere.

Norge øger støtten

Norges støtte til energifremstilling er blevet øget til mere end 3 milliarder norske kroner i år, fremgår det af en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Udenrigsminister Espen Barth Eide (Ap) siger til Aftenposten at 2 milliarder norske kroner er nye penge, mens de resterende midler er »konkretiseringer af penge, vi har lovet tidligere«.

– Ruslands angrebskrig har ødelagt store dele af Ukraines energi infrastruktur. Det er helt afgørende at hjælpe med at sikre, at den ukrainske befolkning får elektricitet denne vinter,» siger Eide i pressemeddelelsen.

De norske penge kommer fra Nansen-programmet og skal hjælpe med at genopbygge kraftværker i området omkring byen Dnipro og i regionerne Odesa, Kharkiv, Zaporizhzhya og Lviv, oplyser ministeriet.

Der er også midler til humanitær støtte før vinteren (NTB).

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.