Nyt

I januar accepterede Albaniens højesteret en aftale om, at bådmigranter, der ankommer til Italien, kan sendes til modtagelsescentre i Albanien.

Nu er de første migranter på vej til lukkede modtagelsescentre i Albanien, som ikke er medlem af EU.

Aftalen mellem Italien og Albanien er naturligvis blevet stærkt kritiseret af ikke-statslige organisationer, som siger, at de kæmper for menneskerettighederne. De frygter, at Albanien ikke vil være i stand til at give asylansøgere den beskyttelse, de har brug for.

Tilhængere af aftalen mener dog, at de italienske myndigheders vigtigste opgave er at give deres egne borgere den beskyttelse, de har ret til, hvilket ikke ser ud til at være en særlig høj prioritet for myndighederne i Vesteuropa og USA.

Also skal asylansøgerne bo i lukkede modtagelsescentre i Albanien, så hvis de har brug for beskyttelse, er det på grund af trusler fra andre asylansøgere.

De mennesker, som ikke har lov til at søge asyl i Italien, er alle kommet til Italien via Middelhavet. Deres baggrund vil blive tjekket, mens de er til søs på et militærskib. Allerede her afgøres det, om de kommer fra “sikre” lande og derfor kan sendes hjem inden for kort tid.

De, hvis asylansøgninger bliver behandlet, skal bo i en asyllejr i Albanien.

Italien har bygget to modtagecentre i Albanien. Det er første gang, et EU-land har sendt migranter og flygtninge til et land uden for EU i et forsøg på at reducere antallet af asylansøgere (NTB-AFP)

Storbritannien har i årevis forsøgt at sende illegale migranter til asylcentre i udlandet, men regeringen er altid blevet forhindret af EMRK-love og endda britiske officerer i Royal Navy og Royal Air Force, som har nægtet at udføre ordrer.

Nu baner Giorgia Meloni vejen for en mulighed, som mange andre europæiske lande overvejer, til stor fortrydelse for en lang række »ikke-statslige« organisationer, der for det meste næsten udelukkende er finansieret af offentlige skatteydere.