Nyt

Britiske forskere konkluderer, at mennesker bidrager til den globale opvarmning ved at trække vejret. Undersøgelsen viste, at ældre mennesker er farligere for klimaet end yngre mennesker, og at kvinder er farligere end mænd.

De har undersøgt udåndingsluften i 328 åndedrætsprøver fra 104 voksne briter og fundet forhøjede koncentrationer af metan og lattergas, to væsentlige bidragydere til den globale opvarmning.

Gaslækager 

Udåndingsgas udgør alene 0,1 procent af Storbritanniens samlede udledning af drivhusgasser.

Dertil kommer gaslækager fra mave og endetarm – samt den kuldioxid, som folk udånder.

Åndedrættet skal med i klimaregnskabet

Undersøgelsen blev ledet af atmosfærefysiker/kemiker Nicholas Cowan ved UK Centre for Ecology and Hydrology i Edinburgh. Han siger, at der er klare beviser for, at vejrtrækning ikke bør ignoreres i klimaregnskabet:

– Vi vil opfordre til forsigtighed, når det gælder antagelsen om, at menneskets udledninger er ubetydelige.

Flatulens ikke inkluderet

Ifølge forskerholdet kommer der luft ind i lungerne, når folk trækker vejret. Ilt fra luften kommer ind i blodbanen, mens affaldsgassen kuldioxid udåndes. Det gælder for alle mennesker, men i denne undersøgelse var der fokus på indholdet af metan og lattergas i udåndingsluften, to kraftige drivhusgasser. Fordi de udåndes i så små mængder, kan deres bidrag til den globale opvarmning være blevet overset:

– Denne undersøgelse ser kun på udåndede emissioner. Flatulens – prutter og bøvser – vil sandsynligvis øge disse værdier betydeligt, men i Storbritannien findes der ingen litteratur, der beskriver disse udledninger fra mennesker. Hvis man antager, at dyr også udånder de samme gasser, kan vejrtrækning være en betydelig uberegnet kilde til udledning af drivhusgasser, måske mere end en procent på nationalt plan.

– Der er fundet metanindhold på op til 29 procent i menneskers flatus, men det er ikke blevet undersøgt ordentligt på grund af barrierer som for eksempel forlegenhed, skriver forskerne.

Holder du vejret for klimaet?

Der blev ikke fundet nogen sammenhæng mellem kost og gasudledning, men undersøgelsen viste, at ældre mennesker er farligere for klimaet end yngre mennesker. Kun 25 procent af dem under 30 år udåndede metan. Dette steg til 40 procent blandt dem over 30 år.

Alle deltagere i undersøgelsen udåndede lattergas, mens der kun blev fundet metan i udåndingen hos 31 procent af deltagerne.

– Da estimaterne af lattergas og metan i denne undersøgelse ikke tager højde for flatus, viser undersøgelsen den lavest mulige udledning fra mennesker. De, der ikke udånder metan, vil sandsynligvis frigive denne gas gennem flatus, konkluderede forskerne, som dog ikke anbefaler folk at holde vejret for at redde klimaet.

Ældre kvinder er klimaødelæggere

Undersøgelsen registrerede ikke etnicitet, men bemærker, at tidligere undersøgelser har konkluderet, at etnicitet er en stærk indikator for sandsynligheden for at være metanproducent. Afrikanere og kaukasiere siges at være meget mere sandsynlige til at producere metan end asiater.

Mænd viste sig generelt at have en mere miljøvenlig ånde end kvinder. Det fremgår ikke af undersøgelsen, men det er rimeligt at antage, at især ældre kvinder er en fare for klimaet.

Vi har ingen klimakrise, men vi kan påføre oss en økonomisk og sosial krise

Købe: Islam – den ellevte landeplage