Nyt

Ifølge John Anker Nielsen, havnefoged på Christiansø, var amerikanske krigsskibe i området, hvor Nord Stream blev saboteret, blot fire til fem dage før eksplosionen.

Det fortalte Nielsen til Politiken, som bragte historien den 26. september, præcis to år efter Nord Stream sprang i luften.

Christiansø ligger nær Bornholm, tæt på det område, hvor Nord Stream-rørledningerne løber.

Fire-fem dage før eksplosionen tog Nielsen ud med et redningshold for at tjekke de nærliggende skibe med slukkede radioer, fordi han havde mistanke om, at der kunne være sket en ulykke.

Men det, de fandt, var kun amerikanske krigsskibe, hvis personale beordrede Nielsens hold til at vende om med det samme.

Politikens journalist Hans Davidsen-Nielsen skriver, at episoden havde fået havnefogeden til at »tro mere på den teori, som den amerikanske stjernejournalist Seymour Hersh har fremsat uden nogen form for dokumentation: at USA stod bag sabotagen.«

– USA sprængte Nord Stream 1 og 2 i luften med norsk hjælp

Davidsen-Nielsens rapport har fået stor opmærksomhed på de sociale medier, men er kun i ringe grad blevet taget op af den internationale presse, skriver European Conservative.

Den amerikanske journalist Glenn Greenwald kommenterede sagen på følgende måde:

»Kan du huske, da flere store amerikanske medier forsøgte at overbevise amerikanere og europæere om, at det højst sandsynligt var Putin, der sprængte sin egen Nord Stream 2-rørledning i luften? Det kan jeg godt huske.«

Det schweiziske ugemagasin Die Weltwoche har også skrevet om sagen.

Disse nye oplysninger sætter spørgsmålstegn ved den tidligere foretrukne hypotese om, at en ukrainsk gruppe var ansvarlig for sabotagen. Efterforskningen er i gang.

Rapporteringen om Nord Stream-sabotagen ser ud til at være blevet langsommere i de seneste måneder. Danmark afsluttede sin undersøgelse i februar.

Welt am Sonntag skrev i august, at de tyske myndigheder i sidste måned klagede over, at Polen saboterede de tyske undersøgelser af, hvad der egentlig skete med Nord Stream.

De tyske efterforskere har som hovedmistænkt en ukrainsk dykkerinstruktør, Volodymyr S., der sidst boede nær Warszawa.

De tyske efterforskere beskylder nu Polen for ikke at have gennemført den europæiske arrestordre mod S., herunder ransagningskendelsen, som blev udstedt af den føderale domstol i juni. Der er udbredt vrede over dette blandt det føderale politi, det føderale kriminalpoliti og den føderale anklagemyndighed.

»Det er tydeligt, at den polske regering lod ham gå for at dække over sin egen involvering i angrebet på rørledningerne,« siger August Hanning, tidligere præsident for den tyske sikkerhedstjeneste BND (Bundesnachrichtendienst).

Han er overbevist om, at præsidenterne i Polen og Ukraine, Andrzej Duda (nu fratrådt) og Volodymyr Zelenskyj, blev informeret om terrorhandlingen.

»Operationer af denne størrelsesorden er utænkelige uden godkendelse fra de politiske ledere i de involverede lande,« forklarede Hanning.

Nogle mennesker, sandsynligvis ganske få, ved naturligvis præcis, hvad der skete den 26. september 2022, da en sådan operation nødvendigvis involverer mange mennesker.

Men de, der ved det, kan have mange grunde til ikke at ville dele disse oplysninger med resten af verden.

I mellemtiden er vi almindelige dødelige overladt til at vælge, hvilke teorier der lyder mest sandsynlige, og hvilke kilder vi skal stole på.