Nyt

Ytringsfriheden kan komme under angreb, ikke kun på pubber og barer, men også på universiteter, da Labour-regeringen planlægger at udvide ansættelseslovene.

Bestemmelserne i Employment Rights Bill betyder, at ligestillingslovene vil blive opdateret, så arbejdsgivere bliver ansvarlige for ansatte, der bliver fornærmet af »tredjeparter«, såsom kunder eller medlemmer af offentligheden, skriver The Telegraph.

Ytringsfrihedsforkæmpere har advaret om, at dette tiltag er regeringens »seneste salve i den igangværende krig mod ytringsfrihed«, og at det vil resultere i, at pubpersonale skal fungere som »krænkelsespoliti” og forbyde gæster, der fortæller »upassende” vittigheder.

I praksis betyder det, at du kan blive overvåget, når du sidder med et par venner på en pub og snakker om alt muligt. Mellem gode venner plejer samtalen at flyde ret frit efter en pint eller tre.

Hvis du i en sådan afslappet atmosfære giver udtryk for en mening eller en vittighed, som nogen måske finder stødende, risikerer du at blive udelukket fra pubben.

Hvis du giver udtryk for en mening eller en vittighed, som nogen måske finder stødende, risikerer du at blive udelukket fra pubben.

I dag er det svært at sige noget, som ikke opfattes som stødende af nogle. Kellie-Jay Keen blev stærkt kritiseret for at citere Oxford Dictionary, da hun satte en plakat op med teksten »kvinde: voksen menneskekvinde«. Hun er selv blevet stemplet som højreekstremist og er også blevet fysisk angrebet flere gange.

Australsk politiker udelukket for at have deltaget i en tale om kvinders rettigheder

Kate Nicholls, administrerende direktør for UKHospitality, sagde, at ansatte i restauranter, barer, pubber og hoteller arbejder i et »socialt miljø«, hvor »der laves vittigheder, og folk er højlydte«.

Forskere frygter også, at loven vil ramme den akademiske frihed, da universitetsledelsen vil være mere tilbøjelig til at give efter for opfordringer til at nægte kontroversielle gæstetalere adgang til scenen af frygt for at blive sagsøgt af krænkelsesmafiaen.

Kevin Hollinrake, skyggeminister for erhverv og handel, siger:

»Det er svært nok at drive en virksomhed i forvejen; selv det at forsvare sig i en arbejdsret kan koste titusindvis af pund. Vi ved alle, at denne dagsorden er drevet af fagbevægelsen.

Ronald Regan sagde engang, at hvis fascismen nogensinde vender tilbage, vil det være i liberalismens navn.«

Holinrake gør det klart, at han taler om de såkaldte liberale, som angiveligt er de største forsvarere af grundlæggende frihedsrettigheder, men som med glæde tilsidesætter grundlæggende rettigheder – det være sig ejendomsret, retsstatsprincippet og ytringsfrihed – hvis det ikke stemmer overens med deres egne synspunkter.

Professor James Tooley, rektor for Buckingham University, sagde, at lovforslaget er »dybt bekymrende« og »meget farligt« for ytringsfriheden på campus.

»I betragtning af, at Labour-regeringen allerede har fjernet andre former for beskyttelse af ytringsfriheden på universiteterne, er dette et bekymrende signal.«

Toby Young, generalsekretær for Free Speech Union, sagde, at den foreslåede udvidelse af chikanelovgivningen udgjorde et “snefnug-charter”.

»Alle pubber i England og Wales vil ansætte “krænkelsespoliti«, som vil få til opgave at aflytte gæsternes samtaler og forbyde enhver, der fortæller en »upassende« vittighed.

For britiske pubber er dette blot et angreb af mange. Først foreslog Labour-regeringen at forbyde rygning på udendørs restauranter. Så foreslog de at genindføre loven om, at pubber skal lukke kl. 23.

Nu vil Labour indføre en orwellsk overvågning af, hvad kunderne på de britiske pubber siger og tænker over en pint.

For det, der er tilbage af ytringsfrihed på campus, kan dette være det sidste søm i kisten. For bare få dage siden besluttede Oxford University at lancere en række debatter for at »bekræfte vigtigheden af ytringsfrihed«. Det bliver interessant at se, om debatrækken bliver realiseret.

Også på dette område er modstanden fra regeringen klar:

Undervisningsminister Bridget Phillipson meddelte i juli, at hun havde sat loven om ytringsfrihed på videregående uddannelser på pause, blot få dage før den skulle træde i kraft, og at hun overvejede at skrinlægge den helt.