Nyt

En ny metode til kapacitetsberegning med flowbaseret markedskobling for elspot- og intraday-markedet bliver indført i Norden fra den 29. oktober

Flowbaseret markedskobling indføres først på spotmarkedet, mens indførelsen på intraday-markedet (elbas) kommer noget senere, oplyser Statnett.

Dette er ikke noget nyt, men det er alligevel gået lidt under radaren for de fleste.

Statnett forklarer, hvordan det fungerer:

  • I dagens markedsløsning skal Statnett som systemoperatør oversætte de faktiske netkapaciteter til simple handelskapaciteter mellem budområder, før de kommunikeres til markedet. Det betyder, at fordelingen og prioriteringen af den tilgængelige netkapacitet mellem forskellige handelskorridorer bestemmes af transmissionssystemoperatørerne (TSO) på baggrund af prognoser for morgendagens marked.
  • Med flowbaseret markedskobling leveres de faktiske netbegrænsninger direkte til markedet sammen med, hvor meget kapacitet hvert budområde faktisk bruger af den tilgængelige kapacitet på hver begrænsning. Markedsdeltagernes egne vurderinger får dermed en mere afgørende betydning, da netkapaciteten fordeles og prioriteres på forskellige handelskorridorer af selve markedsalgoritmen.

Dette skaber et mere fleksibelt system for el-spekulanter. Hvordan det vil påvirke elprisen for virksomheder og husholdninger, er dog en helt anden sag.

Alt vil blive styret fra et kontor i København.

Det nordiske RSC-kontor i København har nu udviklet et IT-system til flowbaseret kapacitetsberegning, og de nordiske TSO’er sender 24 netmodeller til systemet hver dag. På baggrund af netmodellerne beregner RSC daglige flowbaserede markedskapaciteter.

RSC støtter de nationale TSO’er (Statnett, Fingrid, Svenska kraftnät og Energinet) i at opretholde driftssikkerheden i de nordiske elsystemer.

Alt skal være baseret på de flydende markedsbud, og det højeste bud bestemmer elprisen. Det har vi nordmænd oplevet før: Efter at kablerne til Tyskland og England knyttede os til de europæiske energipriser, oplevede vi en massiv stigning i elpriserne.

Svenskerne er skeptiske

Svensk Näringsliv (den norske pendant til NHO) ønsker at sætte den nye eltransmissionsmodel i bero. Modellen risikerer at føre til højere svenske elpriser, mener både eksperter og elproducenter.

Modellen, som har til formål at gøre elmarkederne i EU mere kompatible, er blevet kritiseret af eksperter, producenter og forbrugere, skriver Epoch Times.

Nu har Svenskt Näringsliv også tilsluttet sig kritikken.

“Først og fremmest mener vi, at de samfundsøkonomiske analyser er fejlbehæftede. Det er ikke kommet frem i debatten, hvem det er godt for og hvorfor, eller hvad det betyder for svenske husholdninger og virksomheder,” siger Michelle Tun von Gyllenpalm, energiekspert i organisationen.

Svenska kraftnäts egne beregninger viser, at Sverige som land vil få højere elpriser med den nye model. Vil konsekvenserne være anderledes for det norske marked? Det virker ikke umiddelbart sandsynligt.

Von Gyllenpalm er ikke imod at indføre smartere eltransmission på lang sigt, hvilket vil føre til mere integration med resten af EU.

Men i øjeblikket mener hun, at den nye model risikerer at ødelægge den vigtige konkurrencefordel, som relativt billig elektricitet har været for svensk industri. Det var trods alt Norges eneste komparative fordel uden for fiskeri- og olieindustrien.

Det er også velkendt, at EU er irriteret over Norges vilje til at dele sine fiskepladser med resten af EU. I dag har vores udenrigsminister, Espen Barth Eide, besøgt Bruxelles for at forsøge at løse den ulmende fiskerikonflikt med EU.

Mere sammenkobling vil naturligvis påvirke priserne, siger von Gyllenpalm.

“Jo mere vi sammenkobler, jo mere udlignes priserne. På EU-niveau er det godt, men det bliver på bekostning af den svenske konkurrenceevne.

Brancheforeningen Energiföretagen har også kritiseret den nye model kraftigt, og Socialdemokraterne krævede for nylig, at regeringen skulle bremse op.

Det er måske gået vores næse forbi, men har vi egentlig haft en debat om dette her i Norge, eller i Danmark?