Kopierede/fra hoften

At dyrke sin egen mad er ikke så godt for miljøet, som man kunne ønske sig. CO2-fodaftrykket fra hjemmedyrkede fødevarer er fem gange højere end fra konventionelle landbrug, konkluderer en gruppe amerikanske forskere i en undersøgelse fra University of Michigan, som er offentliggjort i tidsskriftet Nature Cities.

De konkluderer, at CO2-fodaftrykket fra hjemmedyrkede fødevarer er fem gange højere end fra konventionelle landbrug på landet.

Frugt og grønt er et no-no

Undersøgelsen så på, hvor meget CO2 der produceres ved dyrkning af fødevarer i byområder, og fandt, at en portion fødevarer fra traditionelle landbrug i gennemsnit skaber 0,07 kg CO2. Fra individuelle haver, køkkenhaver eller parcelhushaver er miljøpåvirkningen 0,34 kg, næsten fem gange højere. Især frugt og grøntsager er de store syndere, og kun tomater og asparges kommer hæderligt ud af undersøgelsen.

Forskerne inddelte den urbane fødevareproduktion i tre kategorier: individuelle haver eller familiehaver, herunder parcelhaver, kollektive haver som f.eks. fælleshaver og kommercielt orienterede urbane landbrug og gennemførte en “livscyklusanalyse” af infrastruktur, kunstvanding og forsyninger hos 73 urbane fødevareproducenter i Europa og USA.

Infrastrukturen ved du

Jake Hawes, ph.d.-studerende og førsteforfatter til undersøgelsen, siger, at infrastrukturen bag dyrkningen er den store synder:

– Den største bidragyder til kulstofudledningen i den urbane fødevareproduktion er infrastrukturen – alt fra højbede til haveskure og gangbroer – strukturer, hvor der er investeret meget kulstof i konstruktionen. Dårligt håndteret kompost og syntetiske input kan også være store bidragsydere.

WEF-finansierede forskere

Samfundskommentator Robin Westenra kommenterer forskningen “udført af WEF-finansierede forskere ved University of Michigan”:

– De insisterer på, at der skal være grænser for, hvor mange planter folk skal kunne have i deres hjem, og hvor meget mad de skal kunne dyrke i deres have.

Klimaalarmisterne har ikke tænkt sig at give byboerne ro i sindet. Ifølge WEF-forskerne er der miljømæssige omkostninger forbundet med at gøre indendørsarealer grønnere. De peger på CO2-udledningen fra de lastbiler, der transporterer planter, plastikpotter og gødning. Disse er fremstillet af olie, og høst af jordkomponenter som tørv kan “ødelægge langsomt dannende levesteder”.

Forskningen kommer midt i en voksende krig mod fødevareforsyningen for angiveligt at bekæmpe “global opvarmning”.

1100 anerkjente forskere: – Det finnes ingen klima­krise

Købe: Politiken-affæren