Nyt

Northvolt Ett Expansion AB, som stod for mange af bygningerne på Northvolts fabrik i Skellefteå, blev tirsdag erklæret konkurs af Stockholms tingsret. Det er det første af Northvolts mange selskaber, der er erklæret konkurs, og ifølge kurator Jonas Premform kan den samlede gæld være på mellem SEK 2 og 3 milliarder.

Den største del af gælden er til underleverandører, hvilket betyder, at Northvolts konkurs vil få store konsekvenser for virksomheder i hele Skellefteå. Bladet Carup mener, at konkursen kan udløse, hvad de kalder »et blodbad blandt Norrlands byggevirksomheder«.

»Jeg har indtryk af, at der er ekstern gæld i størrelsesordenen 1,5-2,0 milliarder svenske kroner til eksterne parter«, siger konkursboets kurator Jonas Premfors til Dagens Industri.

Northvolt Ett Expansion er gået konkurs

Skellefteå-baserede Markbyggarna har alene millionkrav mod Northvolt Ett Expansion AB, mens Luleå-baserede Titan Konstruktion har krav på i alt omkring 150 millioner svenske kroner. Titan Konstruktion har været hovedleverandør i forbindelse med Northvolts opførelse af batterifabrik nummer 4, og da Northvolt ikke længere kan betale fakturaerne, er Titan Konstruktion nu også truet af konkurs.

»Arbejdet er suspenderet, hvilket betyder, at Northvolt har en måned til at rette op på tingene. Ellers har vi ret til at bryde kontrakten,« siger virksomhedens administrerende direktør og medejer Henrik Mattsson, som til NSD fortæller, at batterivirksomheden ikke har betalt fakturaer for juli, august og september.

»Vi venter på en løsning fra Northvolt, så de kan betale for det udførte arbejde. Vi kan kun håbe, for ellers klarer vi det ikke. Der er så mange penge involveret.«

Den 25. september fik Titan Konstruktion og dets datterselskab Titan Infrastructure bevilget rekonstruktion af Luleå tingsrätt. Titan skønnes på sin side at have tilgodehavender hos underleverandører i forbindelse med Northvolt-byggeriet på cirka 100 millioner svenske kroner. Selv disse virksomheder risikerer nu at blive trukket med ned af Northvolts konkurs.