Nyt

Specialrådgiver Siv Sørensen i PST’s antiterrorafdeling indrømmer nu, at en person med tilknytning til terrorregimet i Iran, som var involveret i forsøget på terrorangreb på den israelske ambassade uden for København, udgør en fare for den nationale sikkerhed.

– To svenskere er blevet anholdt i Danmark og sigtet for terrorhandlinger mod ambassaden i København. “Vi er klar over, at personer med tilknytning til angrebet i København har haft aktiviteter med tilknytning til Norge,” siger specialrådgiver Siv Sørensen fra PST’s antiterrorafdeling.

Angrebene i Stockholm og København blev udført den 1. og 2. oktober.

Sørensen oplyser til NTB, at forbindelsen drejer sig om en af de to personer, der er sigtet for terror i København, nemlig en svensk statsborger med iranske forbindelser. Ifølge Sørensen har en af de sigtede en uklar tilknytning til Norge.

“På baggrund af hændelsen mod den israelske ambassade i Sverige og Danmark er det naturligt for os at se på aktører med iransk tilknytning som en del af trusselsbilledet mod jødiske og israelske interesser i Norge. Det, vi har set i Danmark og Sverige, er noget, vi også skal være opmærksomme på,” siger Sørensen til NTB.

To svenskere blev ikke anholdt, men to svenske statsborgere, og en af dem har haft aktivitet med tilknytning til Norge. Hvilken slags aktivitet? Det ved vi ikke, men trusselsniveauet er hævet, og der er indført bevæbning. Der må være noget om snakken.

Sørensen bruger en kryptisk formulering: En uklar forbindelse til Norge. Det udtryk er åbent i begge ender, handler det om status? Ved at komme med et så vagt udsagn opfordrer PST til spekulation.

Kendsgerningen er, at af de to terrorister med tilknytning til Iran har den ene tilknytning til Norge.

De to svenskere er blevet sigtet, ikke tiltalt.