Nyt

Frygt for vold er en af grundene til, at fire ud af ti stockholmere nu føler sig utrygge selv i deres eget hjem. Det skriver Mitt i.

Frygten for indbrud og vold får mange boligforeningsejere til at føle sig utrygge i deres hjem. På trods af dette halter mange foreninger bagefter i deres sikkerhedsarbejde, viser Sveriges Bostadsrättsrapport.

Næsten 40 procent af de 757 adspurgte i Stockholm siger, at de ikke altid føler sig trygge i deres hjem. Det er første gang, spørgsmålet om utryghed indgår i undersøgelsen, så der er ingen sammenligningstal fra tidligere år.

Ifølge dette års rapport er det, der bekymrer stockholmerne mest, uautoriseret adgang til trappeopgange og indbrud. 38 procent er bange for dette. Omkring en fjerdedel siger også, at de er bekymrede for skyderier, eksplosioner og at nogen ulovligt registrerer sig på deres adresse.

Sverige: Bandekriminelle har 11.000 unge stikirenddrenge

Sveriges justitsminister indrømmer: “Kriminelle infiltrerer politiet og samfundet”

Samtidig fremhæver rapporten, at de svenske boligforeninger er mangelfulde i deres arbejde med sikkerhedsspørgsmål. En ud af ti boligforeninger har slet ikke noget sikkerhedsarbejde, og tre ud af ti arbejder kun i mindre grad med sikkerhedsspørgsmål.

»Efter at medierne har rapporteret meget om boligforeninger, der har været udsat for eksplosioner og skyderier, er det forståeligt, at mange mennesker er bekymrede,« siger Per Karlsson, forretningsområdechef for teknisk forvaltning på Sveriges BostadsrättsCentrum.

Den sikkerhedsforanstaltning, som flest stockholmere ønsker, er kameraovervågning – hele 27 procent vil have det indført i forbindelse med deres hjem. Dernæst kommer brandslukkere, belysning med sensorer og organiseret nabovagt.

Karlsson mener, at boligforeninger kan gøre meget for at øge sikkerheden, uden at det koster ret meget. »Organiseret nabovagt, systematisk gennemgang af ejendommen og udemiljøet, diskussion af kameraovervågning og katastrofeplaner er eksempler, som foreningen bør se nærmere på.«

Samtidig har den svenske Hyresgästföreningen gennemført en lignende undersøgelse, som viser, at lejere føler sig mindre trygge i deres nabolag end dem, der bor i ejerboliger.

»Det er ikke rimeligt, at folk skal føle sig mindre trygge, fordi de bor i en bestemt type bolig eller i en bestemt del af landet,« siger Marie Linder, leder af Hyresgästföreningen.

I Stockholm føler 88 % sig trygge i deres nabolag om dagen, men mindre end halvdelen føler sig trygge om natten.

Den nationale tryghedsundersøgelse fra det svenske kriminalpræventive råd (Brå) viser, at et stigende antal svenskere føler sig utrygge udendørs om aftenen. Det er især blandt unge kvinder, at utrygheden stiger. Næsten hver anden svenske kvinde mellem 16 og 19 år føler sig nu utryg, når hun opholder sig udendørs om aftenen.