Nyt

»Vi har svigtet vores børn i Sverige i meget lang tid.« Sådan siger den tidligere politichef Christoffer Bohman fra Södertälje til SVT.

Flere og flere børn bliver trukket ind i landets mange rivaliserende kriminelle bander. Det seneste skøn fra det svenske politi viser, at de kriminelle har omkring 11.000 stikirenddrenge.

»I Sverige har vi tidligere ikke behøvet at samarbejde, men nu er vi nødt til det, fordi problemet er blevet så komplekst«, siger Bohman.

Ifølge ham har samarbejdet mellem forskellige myndigheder været for dårligt, hvilket har ført til, at man har overset børn, som nu er næsten umulige at redde fra kriminelle.

Kriminelle netværk i Sverige har nu mindst 11.000 stikirenddrenge. Det er mennesker, som er villige til at udføre arbejde for banderne. Mange rekrutteres via sociale medier.

Alene i de seneste voldsforbrydelser i Södertälje mistænkes teenagere for at rejse fra andre byer for at påtage sig mordkontrakter på nettet for nogle få tusinde kroner.

Bohman mener, at myndighederne kunne stoppe denne form for rekruttering langt tidligere. Han voksede op i Ronna og så tidligt, hvordan problemerne med eksklusion i området afspejlede sig i kriminalitetsraten.

»Jeg så tidligt de problemer, der var i området med integration, en mærkbar eksklusion og et komplekst problem knyttet til kriminalitet«, siger han.

Svensk politichef sagde op efter dødstrusler fra kriminel bande

I 2021 udbød en kriminel bande angiveligt en kontrakt på mordet på Christoffer Bohman, som dengang var lokalpolitichef i Sollentuna i Stockholms amt og kommunalbestyrelsesformand i amtet. Det var medvirkende til, at Bohman forlod sit job i Sollentuna.

I en kronik i avisen Aftonbladet i 2023 beskrev Bohman, hvorfor han sagde op hos politiet. I mange år troede han, at politiet kunne vende den alvorlige vold i Sverige. Nu har han indset, at det ikke er sandt, og derfor har han sagt sit job op.