Nyt

Kort efter at rektor for Islamic University of Science and Technology i Gaziantep, Tyrkiet, hyldede den dræbte Hamas-leder Ismail Haniyeh i 2023, blev universitetets medlemskab af EU’s akademiske udvekslingsprogram Erasmus, fornyet for tredje år i træk.

Dette blev afsløret af Le Journal du Dimanche (JDD).

»Må Herren acceptere dit martyrium …«, lød hyldesten fra rektoren, der er udpeget af den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan, til Hamas-lederen, som blev dræbt i et israelsk angreb den 31. juli sidste år. Kun få uger senere blev Erasmus-medlemskabet fornyet, ifølge den franske avis.

Fra juni 2022 til juli 2026 kan studerende og professorer fra dette universitet blive modtaget af universiteter i EU og omvendt. Den 12. september meddelte universitetet endda, at det leder et forskningsprojekt, der er fuldt finansieret af EU-Kommissionen med 250.000 euro i samarbejde med flere europæiske universiteter.

Umiddelbart efter afsløringen skrev det franske medlem af Europa-Parlamentet Guillaume Peltier, der repræsenterer Éric Zemmours Reconquête-parti, et brev til Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen.

Udbetalingen af store summer til en organisation tæt på Erdogans regime har provokeret Guillaume Peltier. »Franske skatteydere bør ikke finansiere Erdogans og hans medarbejderes osmanniske udskejelser,« tordner han i brevet. Denne finansiering siges at beløbe sig til 250.000 euro.

JDD’s undersøgelser viser, at det tyrkiske universitet er præget af en islamistisk ideologi:

Teologen og rektoren for Gaziantep Universitet er kendt i Tyrkiet for sine åbenmundede synspunkter. I 2014 erklærede han, at ateister »tilbeder djævlen«, før han opfordrede til ægteskab mellem onkler og niecer.

Det franske medlem af Europa-Parlamentet fordømmer også »universitetets urokkelige engagement i Hamas«. Mens universitetet siden oktober 2023 har boykottet alle produkter fra mærker, der angiveligt støtter »folkemordet« i Gaza, kommer mange professorer med chokerende kommentarer i offentligheden om den igangværende konflikt i Mellemøsten.

Efter Peltier har det franske republikanske MEP Laurent Castillo også konfronteret von der Leyen med spørgsmålet, skriver JDD.

»Det ser ud til, at EU integrerer og finansierer et udenlandsk universitet, hvis ledere har gentaget udtalelser, der er i strid med de mest grundlæggende europæiske principper,« siger Castillo, som anklager det tyrkiske universitet for antisemitisme, og retfærdiggørelse af terrorisme, og for at udgøre en fare for den europæiske ungdom.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Mest læst

Lars Løkkes sorte dag

Retsstatens sidste udkald

Tommy på vej i fængsel