Nyt

Mere end 60.000 ukrainske soldater er flygtet fra fronten, siden krigen brød ud, og halvdelen af dem har gjort det i år, ifølge Rigsadvokaten. Det tyder på et kraftigt fald i moralen. Dårlige orlovsordninger er også en faktor. Når Kyiv Post skriver om deserteringer, er det slemt.

 

Over 60.000 ukrainske soldater er flygtet fra fronten siden 2022, rapporterer Kyiv Post. Næsten halvdelen af de sager, der er registreret af den ukrainske statsadvokat, er sket i år.

– “Ukraine er nødt til at analysere og forsøge at løse årsagerne til, at folk forlader landet,” siger Jörgen Elfving, tidligere oberstløjtnant i det svenske forsvar.

Associated Press havde for nylig en lang historie om alle de soldater, der nægter at kæmpe. Det var et signal om, at der er noget galt med rekrutteringen og motivationen. Unge mennesker sendes til fronten uden tilstrækkelig træning og kommer hjem i kister.

Men det er første gang, vi har fået et konkret tal for deserteringer. For nylig nævnte NRK’s Morten Jentoft, at i alt 1 million mennesker blev dræbt og lemlæstet. Det er et tal, som ikke er blevet gentaget af andre, men som siger noget om en katastrofe, der hidtil har været skjult, sandsynligvis fordi det ville påvirke moralen.

Men for folk på jorden er det umuligt at skjule sandheden.

Behandlingen af soldaterne er dårlig og inspirerer ikke til indsats:

Denne udvikling risikerer at få en negativ indvirkning på Ukraines chancer i krigen, da manglen på personale allerede er åbenlys.
Det er en af grundene til, at der blev indført nye mobiliseringslove i år. Det har ført til, at fanger er blevet sendt til fronten, og at aldersgrænsen for mobilisering er blevet sænket fra 27 til 25 år. Det er muligt, at de nye grupper bidrager til den seneste stigning i antallet af desertører.

Soldater er aldrig på orlov.

Ukraine kæmper allerede med et skrigende behov for soldater ved fronten. Kyiv Post rapporterer om soldater, der har kæmpet i to år med to ferier om året på hver ti dage. I andre tropper har soldaterne ikke set deres familier i et år. Ifølge avisen bliver problemet værre i takt med, at antallet af desertører stiger, da det fortsat er vanskeligt at tilbyde tropperne erstatning og hvile.

 

 

 

 

Køb Giulio Meottis “De nye barbarer” fra Document Forlag her! Køb e-bogen her.

 

Mest læst

Lars Løkkes sorte dag

Retsstatens sidste udkald

Tommy på vej i fængsel