Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Målinger på valgdagen efter delstatsvalget i Brandenburg i Tyskland tyder på, at det socialdemokratiske parti (SPD) bliver det største parti med lidt over 30 procent af stemmerne, og at AfD kommer lige efter.

En ARD-måling, der blev offentliggjort kort før kl. 19, giver disse estimater for partiernes opbakning:

SPD 31,2 % (+5,0)
AfD 29,8 % (+6,3)
BSW 12,1 % (+12,1)
CDU 11,8 % (-3,8)
De Grønne 5,0 % (-5,8)
Die Linke 3,1 % (-7,6)
Frie vælgere 2,6 % (-2,4)
Andre (inkl. FDP) 4,4 % (-3,8)

Prognosen fra ZDF er ikke meget anderledes.

Det nye venstrepopulistiske parti Sahra Wagenknecht (BSW) står dermed til at blive det tredjestørste parti i den tidligere østtyske delstat, der helt omgiver Berlin, og dermed større end CDU.

I skrivende stund er det kun de fire største partier, der er sikre på at blive repræsenteret i Brandenburgs delstatsforsamling. De Grønne kan blive repræsenteret, mens situationen er langt mere usikker for de resterende partier, skriver Die Welt.

En prognose for mandatfordelingen viser, at De Grønne kan ende med at få flertal sammen med SPD og CDU, dvs. at AfD og BSW tilsammen vil få lidt under halvdelen af mandaterne.

Dietmar Woidke (SPD), delstatens ministerpræsident, er naturligvis tilfreds med resultatet, da AfD havde ført i meningsmålingerne i lang tid, før valget begyndte at nærme sig. En del vælgere må formodes at have stemt taktisk på SPD for ikke at give AfD en symbolsk sejr.

Woidke benytter lejligheden til at stemple AfD som et nazistisk parti:

«Det var hårdt arbejde. Vi har genvundet terræn som aldrig før i vores lands historie. I kender alle udgangspositionen. Men vi sagde: Vi tager denne kamp op. Derfor var vores mål at forhindre, at vores stat fik et stort brunt stempel. Og det ser ud til, at det endnu en gang var socialdemokraterne, der stoppede ekstremisterne på deres vej til magten.

CDU, som er blevet reduceret til lidt over en tredjedel af AfD i Brandenburg, lykønsker socialdemokraterne, som det er indstillet på at styre delstaten i en koalition med.

 

Køb Giulio Meottis “De nye barbarer” fra Document Forlag her! Køb e-bogen her.