Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Den 24-årige mand, som blev anholdt i weekenden på grund af mistanke om tre voldtægter – to af dem på Uppsala Universitetshospital (Akademiska sjukhuset) – var ansat på hospitalet, da voldtægterne blev begået. Han er oprindeligt fra Afghanistan. Det kan Samnytt nu afsløre.

SVT skriver, at den mand, der er mistænkt for to voldtægter på Uppsala Universitetshospital, arbejdede der. Ifølge hans ansættelseskontrakt har han arbejdet på hospitalet siden 2019. I løbet af sin tid der har han tidligere været mistænkt for grov voldtægt – en efterforskning, der blev afsluttet i foråret.

SVT oplyser dog ikke om gerningsmandens etniske baggrund. Det gør Samnytt.

De to hospitalsvoldtægter blev begået i december 2021, og statsadvokat Karin Persson har tidligere sagt, at de »fandt sted i en plejesituation«.

Da Samnytt spørger hende, om den varetægtsfængslede mand var ansat på hospitalet, da overgrebene blev begået, ønsker hun ikke at svare på spørgsmålet.

Persson vil heller ikke svare på, hvorfor det tog så lang tid, før manden blev anholdt for voldtægterne, eller om der var en eller flere forskellige klagere involveret.

Samnytt har dog via Region Uppsala erfaret, at den anholdte mand var ansat på Uppsala Universitetshospital, da voldtægterne blev begået der. Ifølge HR-afdelingen var han ansat som assistent mellem den 18. november 2019 og den 31. maj 2024.

»Selve AID-koden hedder ‘assistent, andet’. Man kan oversætte det lidt som plejeassistent. Den mest almindelige opgave for en person, der arbejder som assistent, er at være til rådighed for folk, der har brug for ekstra tilsyn.« Assisterende HR Manager Olivia Laurent Wijkmark forklarer dette til Samnytt og fortsætter: »Man arbejder i sundhedssektoren med enkle, ufaglærte opgaver«.

Det er i denne rolle, at manden begik to voldtægter på hospitalet »i en plejesituation«.

Den 24-årige varetægtsfængslede kom til Sverige fra Afghanistan under migrationsbølgen som uledsaget mindreårig migrant. Han har ingen slægtninge i Sverige. Ud over voldtægterne på hospitalet er han også mistænkt for en voldtægt i Uppsala i august i år.

Manden havde sin sidste vagt på hospitalet i august sidste år.

»Vi har set på denne medarbejders tidligere arbejdsforhold, og det har varieret meget over tid, hvor meget han har arbejdet,« siger Olivia Laurent Wijkmark.

Den tilbageholdte afghaner har været svensk statsborger siden maj 2024.