Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Vi befinder os i en global kamp for ytringsfrihed og et frit internet. Hvis vi mister det, er det usandsynligt, at vi nogensinde får det tilbage. Udfaldet af denne kamp vil få vidtrækkende konsekvenser for den offentlige debat på alle områder, og det er ikke kun »følsomme« politiske emner, der vil blive påvirket. Begreber som »misinformation« og »hadefuld tale« har den nødvendige elasticitet til at blive skræddersyet til myndighedernes censurbehov til enhver tid.

Afviklingen på skinner

Alexandre de Moraes fra Brasiliens føderale højesteret beordrede fredag en »øjeblikkelig og fuldstændig suspension« af Twitter/X, indtil virksomheden underkaster sig alle hans krav om censur og lukker konti, der »spreder misinformation«. 

Kl. 20.36 var hashtaggene »Não Caiu« – Det faldt ikke, »Alexandre de Moraes« og »Oito Mdições no Escuro« – Otte klokker i mørket, blandt de mest brugte i Brasilien.

Kl. 00.00 natten til lørdag lokal tid begyndte de store internetudbydere at afvikle kommunikationsplatformen.

Moraes vil have nogen i fængsel

Ifølge Moraes er årsagen til nedlukningen af Twitter/X, at Elon Musk ikke har efterkommet hans krav om at udpege en ny juridisk repræsentant i landet. For to uger siden lukkede Musk repræsentationen for at undgå, at Moraes gjorde alvor af sin trussel om at fængsle direktøren.

Moraes har også givet Google og Apple en frist på fem dage til at fjerne Twitter/X-applikationen fra deres onlinebutikker og blokere platformen på Android og iOS. Personer eller virksomheder, der omgår Moraes’ onlinecensur ved hjælp af en VPN, risikerer en bøde på 50.000 brasilianske real eller 95.000 norske kroner. 

Vil ikke underkaste sig

Brasiliens telekommunikationsmyndighed har fået til opgave at håndhæve nedlukningen af platformen, som forventes at være utilgængelig sidst på dagen. 

Forbuddet vil blive opretholdt, indtil Twitter/X retter ind, hvilket de nægter at gøre. Musk har tidligere påpeget, at Moraes’ ordre er i strid med landets egne love. 

– Vi forventer, at Alexandre de Moraes beordrer X lukket i Brasilien – simpelthen fordi vi ikke ønsker at censurere hans politiske modstandere. Da vi forsøgte at forsvare os i retten, truede de Moraes vores brasilianske juridiske repræsentant med fængsel, skriver Twitter/X på sin officielle profil:

– Hvem tror han, at han er? 

Brasiliens venstreorienterede præsident Lula da Silva har opfordret Elon Musk til at indtage »en anden holdning«:

– Hvem tror han, at han er? Enhver borger fra hele verden, som har investeringer i Brasilien, er underlagt brasiliansk lov.

Andre lande, der har suspenderet Twitter, omfatter Iran, Kina, Rusland, Myanmar, Venezuela, Turkmenistan og Nordkorea.

Det bliver sværere og sværere

Kampen for ytringsfrihed intensiveres. Frankrig har arresteret Pavel Durov, lederen af Telegram, Tyskland har givet Gab en bøde for at nægte at censurere og udlevere data om brugere, der »fornærmer« politikere, og Brasilien forbyder Twitter/X. 

Udfaldet af denne kamp vil få vidtrækkende konsekvenser for den offentlige debat på alle områder, ikke kun »følsomme« politiske emner. 

Begreber som »misinformation« og »hadefuld tale« har den nødvendige elasticitet til at blive skræddersyet til myndighedernes censurbehov til enhver tid.

Uden ytringsfrihed er det ikke muligt at forbedre den verden, vi lever i. 

 

Købe hos Tales:: Vidne til vanvidd
Købe hos Saxo:: Vidne til vanvidd