Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er netop kommet hjem fra en rejse til Kenya. Det oplyser TV 2.

I den anledning gav han et interview til Berlingske, hvor han åbnede op for, at Danmark på et tidspunkt kunne tage imod arbejdskraft fra “udvalgte partnerlande” i Afrika.

“Det er vigtigt, at vi ikke bare siger Afrika, for det er også lande som Somalia, Sudan og Niger, der lige har været udsat for et militærkup. Men Afrika er også Kenya, som har to officielle sprog, hvor det ene er engelsk, og et demokrati som er skrøbeligt, men som de værner om,” siger udenrigsministeren.

På regeringens pressemøde torsdag blev statsministeren spurgt til, om hun deler udenrigsministerens holdning. Her gjorde Mette Frederiksen (S) det klart, at evnen til at kunne tiltrække udenlandsk arbejdskraft er en del af regeringens “samlede økonomiske politik og arbejdsmarkedspolitik”.

Løkke Rasmussen anerkender selv, at emnet er “konfliktfyldt”. Afrika-spørgsmålet får da også blandede modtagelser iblandt Folketingets partier.

TV 2 skriver, at De Radikales leder, Martin Lidegaard, kalder Lars Løkke Rasmussens udmelding for »spændende«.

Lidegaard fremhæver, at der er en række fordele ved at gå efter netop afrikanske lande:

“Der er langt flere veluddannede unge mennesker i Afrika. Vi har skrøbelige stater med kaos og fattigdom, men vi har også velordnede lande som Kenya og Uganda, hvor de unge drømmer om enten at komme op og arbejde eller læse”.

Hos Dansk Folkeparti er reaktionen den modsatte.

Formand Morten Messerschmidt påpeger, at der i forvejen er mange danskere, der forgæves forsøger at komme ind på arbejdsmarkedet. “Vi har seniorer, der bliver diskrimineret på grund af deres alder og flere end 100.000 handicappede, der er klar til at tage fat”, siger han.

Messerschmidt mener, at udenrigsministerens udmelding er udtryk for en udlændingepolitik, der “sejler under den her regering”. “Vi vil slet ikke have flere folk fra Afrika eller Mellemøsten. Vi skulle sende nogle flere tilbage igen i stedet for at tage dem herop”, understreger Morten Messerschmidt.

Også Danmarksdemokraterne har svært ved at sætte sig ind i, hvorfor Lars Løkke Rasmussen skal “flyve rundt nede i Afrika” og “shoppe mennesker til Danmark”. Hans Kristian Skibby mener, at man i stedet bør se i retning af lande som Spanien, Italien og Portugal.