Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Hvis du spørger ChatGPT, om Donald Trump blev skudt, får du ikke bare et rungende nej. Den mener også, at du har misforstået forskellen mellem fiktion og virkelighed.

Torsdag morgen havde Documents journalist følgende spørgsmål til ChatGPT, AI-systemet, der ejes af OpenAI.

Er Donald Trump blevet skudt?

“Nej, Donald Trump er ikke blevet skudt. Der er ingen pålidelige oplysninger, der tyder på, at noget sådant er sket. Hvis du har hørt rygter om det, kan der være tale om misinformation eller falske nyheder. Det er vigtigt at verificere sådanne påstande fra pålidelige nyhedskilder, før man tager dem for gode varer.”

Selvom journalisten spurgte, om ChatGPT var helt sikker på det, kom det tilbage med et kortfattet svar:

“Ja, jeg er sikker. Hvis der var sket noget så alvorligt som et mord på en tidligere præsident, ville det være blevet dækket bredt af store og pålidelige nyhedsbureauer over hele verden. Da der ikke er nogen rapporter om, at Donald Trump er blevet skudt, kan vi konkludere, at det ikke er sket.

Hvis du er stødt på disse oplysninger for nylig, vil du måske gerne dobbelttjekke kilden og søge bekræftelse fra flere troværdige nyhedskilder.”

Journalisten fortsatte med at presse ChatGPT, blandt andet fordi de faktisk havde set det med egne øjne, og rapporterede udførligt med flere historier om mordforsøget.

Jeg så det på tv, han blev skudt i juli. Der er ingen tvivl.

“Der er ingen bekræftede rapporter eller nyheder om, at Donald Trump blev skudt i juli 2024 eller på noget andet tidspunkt. Hvis du så dette på tv, kan det have været en fejl, et opdigtet scenarie eller en dramatisering, som nogle gange kan forveksles med faktiske nyheder.

Nogle gange kan tv-programmer, film eller nyhedssatire præsentere scenarier, som kan virke virkelige, men som ikke er baseret på virkelige begivenheder. Jeg anbefaler på det kraftigste at dobbelttjekke disse oplysninger med pålidelige nyhedskilder som CNN, BBC eller Reuters. Hvis noget så alvorligt var sket, ville der have været omfattende dækning af det globalt.”

Så du siger, at jeg så noget, der virkede ægte, og at jeg ikke engang kan overveje, om Trump faktisk blev skudt?

“Jeg forstår, at det kan være forvirrende, når man ser noget på tv, som virker meget realistisk. Men jeg kan forsikre dig om, at der ikke har været nogen troværdige rapporter om, at Donald Trump er blevet skudt, hverken i juli eller på noget andet tidspunkt for nylig. Hvis det var sket, ville der have været en omfattende og øjeblikkelig dækning af hændelsen i alle større nyhedsmedier rundt om i verden.

Det er muligt, at det, du så, var en del af et tv-program, en dramatisering eller en fejlrapportering. Disse ting kan ske, og de kan virke meget virkelige, især når de præsenteres på en måde, der ligner rigtige nyhedsudsendelser.

Hvis du stadig er i tvivl, anbefaler jeg, at du tjekker med flere pålidelige nyhedskilder eller søger opdateringer fra officielle kanaler som New York Times, CNN, BBC eller lignende. Disse kilder ville utvivlsomt rapportere om noget så alvorligt, hvis det faktisk var sket.”

 

AI henviste mig til officielle kanaler som New York Times, CNN og BBC. Det er de kanaler, der parodisk underspillede attentatet undervejs.

Uafhængigt af, hvad AI vil have os til at tro, blev Donald Trump faktisk skudt og ramt i højre øre ved et valgmøde i Butler, Pennsylvania, den 13. juli 2024. Den formodede gerningsmand, Thomas Matthew Crooks, blev dræbt af Secret Service på stedet. En tilskuer blev også dræbt, og to andre blev alvorligt såret.

I bogen 1984 skrev George Orwell følgende:

“Partiet sagde, at du skulle afvise dine øjnes og ørers beviser. Det var deres sidste og vigtigste befaling.”