Nyt

Præsidenten for Srpska, den autonome serbiske stat i Bosnien-Hercegovina, har annonceret en folkeafstemning om uafhængighed, som kan betyde enden på Bosnien-Hercegovina og Dayton-aftalen, der under amerikansk diktat afsluttede den bosniske krig i 1995. Det er blevet skarpt kritiseret af USA og dets muslimske allierede i Bosnien-Hercegovina, men serberne mener, at de har historien på deres side, når de hævder, at sameksistens med muslimer er umulig.

Ønsker uafhængighed

Den 8. juni var Serbiens hovedstad Beograd vært for den første all-serbiske forsamling. Hovedtalerne var Serbiens præsident Aleksandar Vucic og Milorad Dodik, Srpskas præsident.

Forsamlingen vedtog en erklæring, der anbefaler, at Serbien og Srpska handler på en koordineret måde for at bevare serbisk kultur og særpræg.

Til den all-serbiske forsamling annoncerede præsident Dodik en folkeafstemning i Srpska, om uafhængighed af Bosnien-Hercegovina, hvilket kan betyde enden på den eksisterende stat i hjertet af Balkan og Dayton-aftalen, der under amerikansk diktat afsluttede den tre et halvt år lange bosniske krig i 1995. Aftalen udgør det juridiske grundlag for det nuværende Bosnien-Hercegovina.

Reaktionerne på den all-serbiske forsamlings erklæring er blevet mødt med hård kritik, fra både USA og dets muslimske allierede i Bosnien-Hercegovina. Vucic og Dodik beskyldes for at genoplive Slobodan Milosevic’ ideer om Stor-Serbien, og for at true stabiliteten og freden i det sydøstlige Europa.

– Dette er farligt

Den amerikanske ambassade i Bosnien-Hercegovina udtalte, at “dette er farligt”:

– Præsident Dodiks planer om opsplitning af Bosnien-Hercegovina er et angreb på Dayton og på Bosnien-Hercegovinas territoriale integritet, suverænitet og multietniske karakter.

Zeljko Komsic, et muslimsk medlem af det føderale præsidentskab i Bosnien-Hercegovina, udtalte, at den all-serbiske forsamling har en politisk-religiøs platform, der forbereder en ny konflikt.

Et klart budskab fra musikeren: “Fortæl jeres landsmænd, at det, de skriver i vesteuropæiske aviser, ikke er sandt. Vi er ikke onde mennesker. Foto: Arnt Jensvoll / Document

Serbere: Europas jøder

Milorad Dodik (63), som siden 2022 har siddet i sin anden periode som præsident for Srpska, og som Demokraterne satte på USA’s sanktionsliste, da han i 2016 ansøgte om et amerikansk visum for at deltage i indsættelsen af præsident Trump, drager, i et interview med Jerusalem Post, paralleller mellem serbernes og jødernes situation og giver et historisk perspektiv på, hvorfor sameksistens med muslimer i Bosnien-Hercegovina er umulig.

– Amerikanerne begik en fejl ved ikke at forene serberne på Balkan – og de vil sammen med EU fortsætte uretfærdighederne. De har deres egne ideer og interesser, som de ønsker at påtvinge os.

Amerikanerne sagde dybest set, at muslimerne ikke kan styre deres eget land; så serbere og kroater skal overvåge dem. Derefter vendte de sig imod os, og gav fuld støtte til muslimerne. Vi har prøvet den amerikanske løsning i 30 år, og den fungerer ikke.

Da vi sidst besøgte byen i 2015, slikkede Beograd stadig sine sår, efter at amerikanerne og muslimerne havde dikteret fred. Foto: Arnt Jensvoll / Document

Svigtet af Vesten

– Vi er ikke de eneste, der lider under dette. Amerikanerne overgav 11 ammunitions- og våbenfabrikker til muslimerne, og lukkede fabrikkerne på den serbiske side. På den måde gjorde de det lettere at overføre våben og ammunition til Hamas. I stedet for at sikre Israels sikkerhed har de i årtier opretholdt en tilstand af “frossen konflikt”, som bryder ud fra tid til anden. I det multietniske Bosnien-Hercegovina er det faktisk muslimerne der styrer.

Hvis man ser på historien, har der aldrig været fredelig sameksistens mellem palæstinensere og jøder, og det er heller ikke muligt mellem muslimer og serbere i Bosnien-Hercegovina.

“Folkemord”.

– FN’s generalforsamling vedtog for nylig en international mindedag for det, den definerer som “folkedrabet” i Srebrenica. Det vedtages på trods af, at eksperter har fastslået, at det ikke var et folkedrab. Det er et politisk bestemt folkedrab.

Dette kunne ske, mens der for eksempel ikke er nogen international mindedag for ofrene for udryddelseslejren Jasnovac, hvor en halv million serbere og 30.000 jøder, blev myrdet af muslimer i samarbejde med nazisterne.

Efter denne beslutning er der opstået ekstremt alvorlige spændinger mellem de forskellige samfund i Bosnien-Hercegovina.

Islam: Arven fra osmannerne

– Historisk set har Bosnien-Hercegovina aldrig været en stat. Som en del af Jugoslavien, var det en af seks republikker, der tilsammen udgjorde føderationen. Da Jugoslavien gik i opløsning, blev serberne i Bosnien-Hercegovina forhindret i at slutte sig til Serbien, kroaterne i at slutte sig til Kroatien og muslimerne i at få deres eget territorium.

Jeg gætter på, at elementer i Washington ikke turde lade muslimerne få deres egen stat og derfor limede dem fast til serberne og kroaterne.

Sava-kirken i Beograd blev bygget til ære for den første ærkebiskop i den serbisk-ortodokse kirke og anses for at være den største ortodokse kirke i verden. Foto: Arnt Jensvoll / Document

Hele Europa er ved at indse, at multikulturalismen var en fejltagelse. Men den bliver påtvunget os. Vi var slaver af osmannerne i 400 år. De muslimer, der bor her i dag, er efterkommere af serbere og kroater, som blev tvangskonverteret til islam. De ser ud som os, taler vores sprog og har efternavne, der ligner vores. I dag er de muslimer, og på muslimsk vis giver de alle andre, end sig selv, skylden for deres problemer.

Muslimer og tyskere

For serberne er situationen i dag historisk problematisk, ifølge Milorad Dodik:

– Udlændinge, som blander sig i vores anliggender, kender ikke vores historie. Den viser, at vi hverken kan sameksistere med muslimer eller blive regeret af tyskere.

Nu er vi en del af et ustabilt, mislykket land, som 30 år efter borgerkrigen stadig er under internationalt, og i stigende grad, tysk styre. I sidste århundredes to verdenskrige, dræbte tyskerne halvdelen af den serbiske befolkning. Og nu er de tilbage for at herske over os.

Muslimer gjorde tjeneste i nazisternes mest brutale militære enheder som SS-divisionen Handschar. Stormuftien af Jerusalem, Hajj Amin al-Husseini, besøgte dem i Sarajevo og velsignede drabene på jøder og serbere.

 

Mest læst

Retsstatens sidste udkald

Lars Løkkes sorte dag

Tommy på vej i fængsel