Industribyen Eskilstuna med omkring 70.000 indbyggere mærker den voldsbølge, der rammer næsten hele Sverige. De lokale beboere har forsøgt at bekæmpe bandeskyderierne ved at uddele gratis pandekager. Det ser ikke ud til at have hjulpet.
Børn bliver nu rekrutteret til kriminelle bander på de lokale fodboldbaner. Det skriver SVT.
Børn, der spiller fodbold efter skoletid på fodboldbaner i Eskilstuna, er blevet udsat for forsøg på at rekruttere dem til bander. De er blandt andet blevet tilbudt mad af ældre unge.
“Man kan ikke have børnene på fodboldbanen længere, det er vores hverdag lige nu,” siger teenagemor Maria Pettersson.
Rektorerne på Mesta Skole og Lagersberg Skole har begge sendt et brev ud på læringsplatformen Vklass om rekrutteringsforsøg i Mesta-området.
“Vi tog det alvorligt, og det er meget vigtigt, at det kommer frem i lyset,” siger Annika Oldberg, skoleleder på Mesta Skole.
I brevet står der, at ældre unge spiller fodbold med børnene og derefter køber mad til dem. Børnene skylder dem så tjenester til gengæld.
Maria Pettersson, som har børn på en af skolerne, fortæller, at hun delte brevet på de sociale medier for at advare andre forældre. Responsen var enorm.
“Det er ubehageligt for børn at blive afpresset. At blive inviteret på pizza og tro, at man er en ven, men i stedet skal løbe andre ærinder, sætter børn i en meget vanskelig situation,” siger hun.
Lisa Edholm, der er udviklingschef for grundskolerne i Eskilstuna, siger, at kommunen arbejder på at finde ud af, hvem de ældre unge er, og at der vil blive sat ressourcer ind på området.
“Det er uheldigt og alvorligt, at der foregår rekruttering, men det er noget, vi er opmærksomme på.”
Eskilstuna Kommunes største kriminalpræventive initiativ – Trygge unge – startede i 2021. Omkring 30 medarbejdere vil være til stede, hvor de unge opholder sig uden for skoletiden, for hurtigere at kunne forhindre, at de unge bliver involveret i kriminalitet. Kommunen bruger i alt 30 millioner svenske kroner om året på projektet.
Initiativet har kørt i flere år, men mange unge ender stadig i kriminalitet. Hvorfor er de ikke i stand til at stoppe det?
“Men der er også mange, som ikke vælger denne vej, og det taler vi ikke om. Vi er sikre på, at mange har valgt andre veje og tænker på andre måder i dag, end de ville have gjort, hvis vi ikke havde eksisteret i områder inden for rammerne af Trygge unge,” siger Lena Söderqvist-Määttä, områdeleder.