Eurovision Song Contest 2024 afholdes i Malmø i denne uge. Frygten får tre ud af fire indbyggere i byen til at ændre deres vaner under Eurovision. Det skriver Sydsvenskan, den regionale avis for Skåne.
Natten til mandag den 6. maj blev en lejlighed i bydelen Kirseberg i Malmø ramt af en eksplosion. Det er for tidligt at sige, om det har noget med Eurovision at gøre. Det kan også være en del af de igangværende bandekrige, som præger næsten hele Sverige året rundt.
Protesterne mod Israels deltagelse i konkurrencen forventes at blive massive.
European Broadcasting Union (EBU), som er arrangør af Eurovision Song Contest, ønsker, at alt skal være apolitisk.
Alle, der forsøger at komme ind med palæstinensiske flag, skilte med politiske budskaber eller andre symboler, som “vil forstyrre en vellykket begivenhed”, vil blive stoppet ved indgangen til Malmö Arena. Det skriver avisen Göteborgs-Posten.
Kun nationale flag fra de deltagende lande og prideflag vil blive tilladt inde i arenaen.
Politiindsatsen omkring Eurovision forventes at blive en af de største i svensk historie. Tusindvis af politifolk vil være involveret.
I Skåne-regionen vil politifolk ikke få fri i forbindelse med arrangementet. “Der vil være politi overalt i løbet af denne uge,” siger politiets talsmand Nils Norling til SVT.
Det svenske forsvar er også involveret. Desuden kommer der politifolk fra både Danmark og Norge for at hjælpe det svenske politi med at opretholde sikkerheden.
På trods af en af de mest massive sikkerhedsoperationer i Sveriges historie føler de lokale sig stadig ikke sikre.
Kun hver fjerde Malmø-borger tør leve som normalt under Eurovision. Tre fjerdedele af byens indbyggere er så bekymrede for sikkerhedssituationen, at de undgår steder, de normalt besøger.
Det viser en undersøgelse, som Novus har foretaget på vegne af Sydsvenskan.
Det er især kvinder og ældre, der er bange. Blandt kvinderne siger 62 procent, at de vil undgå Hyllieområdet og Malmö Arena under musikkonkurrencen.
Mange beboere er så bekymrede, at de undgår ethvert område i byen under konkurrencen. “Jeg er ikke en bange person. Men selvfølgelig mærker jeg stemningen, når de tilkalder en masse politi og bygger de her mure,” siger Madeleine Ragnarsdotter til Sydsvenskan.
Ardalan Shekarabi (S) mener, at det er en “fiasko“, at tre fjerdedele af indbyggerne i Sveriges tredjestørste by er så bekymrede for deres sikkerhed, at de vil undgå steder, de normalt besøger. Han kræver nu oplysninger fra justitsministeren om, hvorvidt regeringen har gjort alt, hvad der er muligt for at sikre sikkerheden.