Kopierede/fra hoften

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Premierminister Zulfikar Ali Bhutto, som blev hængt på denne dag for 45 år siden efter at være blevet dømt for mord, fik aldrig en retfærdig rettergang.

Retfærdighed sat på hold

Bhutto, grundlæggeren af Pakistan Peoples Party (PPP), som nu ledes af hans barnebarn Bilawal Bhutto Zardari, blev hængt den 4. april 1979 efter en retssag under den afdøde general Zia-ul-Haqs militærregime.

– Vi fandt ikke, at kravene om en retfærdig rettergang var opfyldt, sagde højesteretsdommer Qazi Faez Isa i en direkte udsendelse kommentartil den enstemmige afgørelse.

Zulfikar hviler i Bhutto-familiens mausoleum i Pakistan. Foto: سیانف, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 DEED

Menneskehedens største fjender

– Vores familie har ventet tre generationer på dette, tweetede Bhutto Zardari i et indlæg på X, der er almindeligt kendt som Twitter.

Ali Bhutto havde lovet sine indiske naboer at “føre krig mod dem i tusind år”. Han var manden, der udløste krigen mellem Indien og Pakistan i 1965. Han holdt flammende, antiindiske taler i FN, og som 15-årig betegnede han hinduer som menneskehedens største fjender:.

– Muslimer må indse, at hinduer aldrig kan og aldrig vil forsone sig med os, de er Koranens og Profetens største fjender.

Zia-ul-Haqs diktatoriske regime
Zia-ul-Haqs 11-årige diktatoriske regime var præget af angreb på demokratiet, forfølgelse, piskning og fængsling af politiske modstandere og kritikere. .

Under USA’s stedfortræderkrig, mod det daværende Sovjetunionen, i Afghanistan, drev Zia-ul-Haq det konservative muslimske Afghanistan ud i militant ekstremisme.

To mænd, én grav

Peter Constable var stedfortrædende missionschef på den amerikanske ambassade i Islamabad fra 1976 til 1979. Han siger, at der var to mænd, men kun én grav. Enten måtte Zulfikar Ali Bhutto gå ind i den, eller også måtte Zia-ul-Haq gå ind i den.

Svaret var indlysende. Sidstnævnte havde taget magten.