Tavle

Seks ud af ti svenske lærere oplever vold og trusler i skolen, viser en ny undersøgelse fra Sveriges Lærerforbund. Dette rapporter SVT.

“En elev kastede en fyldt vaskehandske efter mig, og truede med at brænde skolen ned”, fortæller folkeskolelærer Emilia Friberg i Uppsala.

Samtidig har Arbejdsmiljøstyrelsen (Arbetsmiljöverket) modtaget flere anmeldelser om trusler og vold på skolen i løbet af 2023. Det drejer sig især om verbale trusler, men også fysisk vold som slag og spark.

“Vi ser, at der er sket en stigning”, kommenterer Kristian Hanson, der er ekspert i Arbejdstilsynet.

Folkeskolelærer Emilia Friberg i Uppsala har arbejdet som lærer i otte år, og hun genkender sig selv i undersøgelsen. “Eleverne prøver også at sætte reglerne for os voksne”, siger hun.

Friberg efterlyser mere personale omkring eleverne på skolen.

Ifølge Eva Christiernin (S), leder af uddannelsesnævnet i Uppsala, vil man investere i flere voksne i folkeskolen. “Vi har meget at lave på den front, men lige nu laver vi en investering, hvor vi gerne vil have flere voksne til at arbejde omkring børnene og de unge”, siger Christiernin.

Det svenske arbejdstilsyn har nu, på vegne af myndighederne, startet en undersøgelse af trusler og vold i skolerne. Resultaterne forventes at blive præsenteret i efteråret.

“Det handler om at finde ud af, hvordan trusler og vold opstår, og om der er geografiske variationer”, siger Kristian Hansson fra Arbejdstilsynet til SVT.

I de indberetninger, der er modtaget, er det ofte sådan, at læreren simpelthen har mistet kontrollen. “Det er kaos.” Sådan beskriver en elev på Gränbyskolan i Uppsala, hvordan han oplever miljøet i klasseværelset.

“Det er noget, man ikke skal have i arbejdsmiljøet eller arbejdssituationen”, siger Elisa Erikson, leder af det svenske lærerforbund i Uppsala.

Når lærerne beskriver den type trusler, der er mest almindelige, handler det om verbale trusler.

Elisa Erikson forklarer til SVT, at typen af ​​vold varierer afhængigt af aldersgruppen. Når det gælder yngre børn i folkeskole- og gymnasiealderen, handler det om fysisk vold. Når det kommer til elever i gymnasiet, er det mest verbale trusler, men der kan også være fysisk vold, der gør et stærkt indtryk på lærerne.

For at skabe tryggere rammer skal der frem for alt flere lærere til, mener foreningen.

Ifølge fagforeningen efterlyser lærerne også mere tid til at opbygge relationen mellem elever og lærere, som de håber kan forebygge trusler og vold.

“Relationen til eleven er meget vigtig. Det er svært at opbygge, når læreren har fem minutter mellem lektionerne”, siger Elisa Erikson fra Sveriges Lärare.

De er dog ikke lige dygtige til at følge op på alle lærere.

Håndværkslærer Bent Andersen i byen Örkelljunga i Skåne deltog i en fredelig protest mod islamiseringen. Som følge heraf blev han overfaldet og mistede sit arbejde. Andersen føler ikke, at han har fået støtte fra sin fagforening – Sveriges Lärare.

https://www.document.no/2024/02/18/sverige-laerer-demonsterte-mot-islamisering-ble-overfalt-og-mistet-jobben/