Den finske feminist Sanna Sarromaa har i flere år været en fremtrædende forfatter.
Nu afslører Sarromaa, at hun siger sit lærerjob op, og vil begynde at arbejde som journalist i Minerva. I avisen VG begrunder hun sit valg med bl.a. øget vold i skolerne:
Vi fjerner ikke de voldelige og udagerende elever. Vi tilbyder i stedet kurser i stress-håndtering og debriefing til medarbejderne. Man skal altid være bange på arbejdet, men tal om det bagefter. Så skal det nok gå godt. Kryds fingre!
I et interview til Dagsavisen uddyber hun temaet. Hvad ser Sarromaa mest frem til i sit nye job?
Det lyder måske mærkeligt, men lige nu glæder jeg mig mest til at føle sikkerhed. Det sidste år i lærergerningen har været skræmmende og farligt. Den samlede skole har et problem med vold og trusler. Jeg har været meget bange på arbejdet. Du læser om alt dette i aviserne, men jeg har følt det på egen krop. Det har ikke været en god følelse.
Utdanningsnytt bekræfter, at tendensen er reel. I 2023 blev der indberettet 5.624 anmeldelser om vold og trusler mod personalet bare i Oslo skolerne. Det er en stigning på 13 procent, viser tal, som Utdanningsnytt har indhentet fra den norske undervisningsstyrelse.
Heraf betegnes 652 hændelser som alvorlige. 28 af dem blev anmeldt. Det tal bekymrer lederen af Utdannelsesforbundet (UDF) i Oslo, Marianne Lange Krogh. “At tallet generelt stiger er bekymrende, men jeg synes, at flere af de alvorlige hændelser burde have været anmeldt”, kommenterer Krogh.
Flere kommuner melder om øget vold i skolerne, mod både elever og personale. Men der gives ingen god forklaring på, hvorfor volden er stigende.
I nabolandet Sverige kan vi konstatere, at næsten alle dele af samfundet bliver mere voldelige, jo mere multikulturelt samfundet bliver.
Køb Susanne Wiesingers bog “Kulturkamp i klasserrommet” her! Du kan også købe e- book her.