Er solpaneler en økologisk katastrofe, der venter på at ske? Det spørgsmål stilles af den britiske statskanal BBC, som normalt er positivt indstillet over for alle former for klimaindsats.
Et af problemerne er, at både solceller og vindmøller har en begrænset levetid. Om få år kan de udgøre en enorm kilde til forurening.
Nutidens solpaneler har en levetid på op til 25 år. Milliarder af paneler vil i sidste ende skulle kasseres og udskiftes. Den første generation af solpaneler til husholdningsbrug nærmer sig nu slutningen af sin levetid. Eksperter advarer om, at der er behov for hasteforanstaltninger.
“Verden har installeret mere end én terawatt solkapacitet. Almindelige solpaneler har en kapacitet på ca. 400W, så tæller man både hustage og solcelleparker med, kan der være helt op til 2,5 milliarder solpaneler”. Det siger Dr. Rong Deng, en ekspert i genbrug af solpaneler ved University of New South Wales i Australien.
Ifølge den britiske regering er der titusinder af millioner af solpaneler alene i Storbritannien. Infrastrukturen til at fjerne og genbruge dem mangler desværre.
Energieksperter opfordrer til øjeblikkelig handling fra myndighederne for at forhindre en truende global miljøkatastrofe.
“Det vil være et bjerg af affald i 2050, medmindre vi begynder at genbruge kæder nu,” siger Ute Collier, vicedirektør for International Renewable Energy Agency. “Vi producerer flere og flere solpaneler – hvilket er fantastisk – men hvordan skal vi håndtere affaldet?”
Hvis de nuværende væksttendenser fastholdes, siger Collier, kan mængden af affald fra gamle solpaneler blive enorm. “I 2030 tror vi, at vi vil have fire millioner tons [af skrot] – hvilket stadig er overskueligt – men i 2050 kan vi ende med mere end 200 millioner tons globalt”.
Konventionelle metoder til genbrug af solpaneler er ikke effektive. Et lille skridt i den rigtige retning kan tages i slutningen af juni. Så åbner verdens første fabrik dedikeret til fuldstændig genbrug af solpaneler officielt i Frankrig. ROSI, det specialiserede genbrugsfirma for solenergi, der ejer anlægget, i den alpine by Grenoble, håber på til sidst at kunne genbruge 99 % af en enheds komponenter.
Ud over at genbruge glasfronterne og aluminiumsrammerne kan den nye fabrik genbruge næsten alle de dyreste materialer indeni – såsom kobber, silicium og sølv. I øjeblikket er der ikke sølv nok til at bygge de millioner af solpaneler, der ville være nødvendige for at udelukke fossile brændstoffer.
Selvom flere mennesker forsker i genanvendelse af solceller, er ROSI indtil videre den eneste virksomhed inden for sit felt, der har opskaleret driften til industrielt niveau. Desuden er teknologien dyr.
I Europa er det importører eller producenter af solpaneler, der er ansvarlige for at bortskaffe dem, når de bliver ubrugelige. Og mange går ind for at knuse eller rive affaldet – hvilket er langt billigere.