Medierne kan fredag bringe en rapport fra anklageskriftet mod den suspenderede chef for Forsvarets efterretningstjeneste, Lars Findsen. Findsen er tiltalt for at have lækket fortrolige oplysninger, der kan skade Danmarks sikkerhed til udefrakommende. Det drejer sig om samtaler med hans mor, bror, kæreste og to journalister.
Det alvorligste sikkerhedsbrud ser ud til at henvise til, at en medarbejder ved FE i al hemmelighed optog samtaler for at afsløre, om amerikanerne også overvågede danske statsborgere. Danmark giver Statens Sikkerhedsstyrelse lov til at trykke på internetkablet, der går uden for Amager. Det forudsætter, at danske statsborgere ikke skal overvåges uden god grund. Men medarbejderen var mistænksom. Han gik først rundt med sine mistanker. Da han ikke fik tilladelse, smuglede han en båndoptager ind og begyndte at optage samtaler. Findsen skal ifølge anklagemyndigheden have været for åbenmundet i disse samtaler.
Ifølge Berlingskes oplysninger kan der være tale om et sikkerhedsbrud, der har fundet sted, da en whistleblower ansat i FE i det skjulte og i strid med de interne sikkerhedsregler optog samtaler med sine kolleger, som derefter blev overdraget til den svenske efterretningstjeneste (TET). .
Inspektoratet stolede på whistleblowerens hemmelige optagelse og troede på hans konklusioner. Dette førte til, at seks FE-toppe blev suspenderet. Der blev nedsat en kommission på tre dommere til at undersøge tilsynets rapport. Den leverede en ødelæggende rapport den 8. december 2021, men det var samme dag som minkkommissionen afleverede sin rapport, og nyheden blev overdøvet.
Samme dag bliver Findsen anholdt af politiets særlige terrorstyrke, da han lander ved Kastrup. Tilfældighederne var næppe tilfældige. Nyheden ramte som en bombe. Findsen har haft alle de topposter, det er muligt at bestride i Danmark: Ministerråd i Forsvarsministeriet, chef for PET og chef for FE. Findsen ved godt, hvad han skal sige eller ikke sige
Lars Findsen og andre ledende FE-medarbejdere blev hjemsendt den 21. august 2020 på baggrund af grove beskyldninger fra TET, som var baseret på en “grundig undersøgelse” af materiale, som “en eller flere whistleblowere” havde givet bemyndigelse. FE kom under hård kritik for uberettiget at have indhentet oplysninger mod danske statsborgere og for at have tilbageholdt nøgleoplysninger til tilsynet.
Nogen så ud til at ville sende en besked.
Sagen blev fuldstændig lukket. Alt skete bag lukkede døre. Med den kurs, som Justitsministeriet havde lagt, ville både anklageskrift og dom være forblevet hemmelige. Kolleger og fagfolk nægtede at acceptere det. Det er aldrig før sket, at en spionchef på topniveau bliver dømt for lukkede døre. Myndighederne blev tvunget til at trække sig tilbage.
Men samtidig skød de sig selv i foden: Det viste sig, at PET-chefen og flere embedsmænd i ministeriet havde henvendt sig til partilederne på Christiansborg og fortalt dem intime detaljer om Findsens sexliv. Han burde have en følelse af S/M sex. For 40 år siden ville det have været kompromitterende, men ikke i dag. Det gav bagslag på regeringen.
Det, der indtil videre er kommet frem, står ikke i forhold til den behandling, Findsen har fået, og presset mod justitsminister Mathias Tesfaye vil fortsætte.
Tidligere på efteråret gav han et stort interview til Berlingske, hvor han bad danskerne om at stole på ministeriet. Indtil videre ser han ikke ud til at have fået sit ønske opfyldt.
https://www.berlingske.dk/samfund/delvist-moerklagt-anklageskrift-frigivet-lars-findsen-er-tiltalt-for