Nyt

Finansministeriet, 2021, Danmark kan mere I, s. 17

Mette Frederiksen-regeringen vil indføre 37 timers arbejdspligt, for at få ikke-vestlige kontanthjælpsmodtagere i arbejde. 51-årige Nejat Chafehi, Socialrådgiverforeningen, og Rådet for Etniske Minoriteter er imod, da de mener det skader integrationen. Mere farvelfærd fra TV2 Online – Nyt tiltag skal få indvandrerkvinder på arbejdsmarkedet – men det er ikke løsningen, siger 51-årig.

“Omkring 16.300 indvandrerkvinder er på kontanthjælp og dermed uden for arbejdsmarkedet.
Blandt andet derfor lægger regeringen i sit nye arbejdsmarkedsudspil op til, at mennesker på kontanthjælp skal i aktivering mindst 37 timer om ugen. …

Nejat Chafehi understreger, at hun ikke siger nej til at arbejde. Ifølge hende søger hun selv og andre indvandrerkvinder masser af jobs – men forgæves.

– Hvordan skal man arbejde, når man får så mange, mange afslag?, spørger hun. …

Forslaget vækker ikke positive toner hos Socialrådgiverforeningen. Her mener formand Mads Bilstrup, at regeringens udspil kan skade integrationen i Danmark.

– Hvis vi skal hjælpe dem, skal vi give dem nogle kurser og noget opkvalificering, siger han.”

Citater

Kom kvinder i møde, der oplever, at deres rolle er at være hjemmegående: For en del minoritetskvinder er arbejdet som mor og hjemmegående en tidskrævende opgave og samtidig en kulturelt betinget socialisering, som de finder identitet og værdi i. Dette skal anerkendes…” (Rådet for Etniske Minoriteter, 2021)

“Jeg tænker ikke, at vejen frem er via nyttejob, som også er job, hvor man går alene, man er ikke sammen med andre. Man får ikke udviklet sit sprog, man får ikke et netværk eller denne kompetenceudvikling, som skal til, for at man kommer ud i arbejde. … For rigtig mange af de her kvinder vil det måske betyde, at de fravælger kontanthjælpen, og så er de måske endnu dårligere stillet, end de var tidligere. For dér havde de i det mindste kontakt til jobcentret eller en sagsbehandler, som de talte med en gang imellem.” (Halima El Abassi, Rådet for Etniske Minoriter, 2021)