Fredag afsagde dommer Søren Holm Seerup en hård dom over Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt – en fængselsdom på seks måneder samt regningen for retssagens omkostninger.
Nye afsløringer viser, at dommeren, Søren Holm Seerup, allerede inden retssagens begyndelse havde et negativt syn på både Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti.
En nøje gennemgang af de sociale medier afslører, at byretsdommer Søren Seerup ved adskillige lejligheder har signaleret mishag og kritik af Messerschmidt og DF.
I sommeren 2016 begynder EU-svindelsagen at rulle. Den sag som Søren Holm Seerup senere kommer til at afgøre som retsformand i Retten i Lyngby.
Morten Messerschmidt bliver i flere medier anklaget for at have svindlet med EU-midler. Han træder tilbage som leder af Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet.
To år inden har Morten Messerschmidt stået bag en jordskredssejr ved Europa-Parlamentsvalget, hvor han fik flest personlige stemmer ved noget EU-valg. Selv en tidligere statsminister må se sig slået i stemmeboksen. Så Messerschmidts fald fra tinderne er opsigtsvækkende.
Dommer Søren Holm Seerups syv år yngre bror, Jakob Seerup, er jublende glad over Messerschmidts barske nedtur. Lillebroren poster straks et foto af et nedstyrtet og ødelagt ‘Messerschmitt-jagerfly’. Et fly, der blev brugt af det tyske naziregime under Anden Verdenskrig.
Der er tale om en usmagelig foto-analogi, der forbinder Morten Messerschmidts tyskklingende efternavn til nazisternes berømte militærfly. Det kan dårligt blive mere ydmygende for DF-profilen, der tidligere har måttet rense sit navn i retten i forbindelse med grove nazibeskyldninger.
Fotoet af nazisternes jagerfly ledsages af et link til Berlingske, der beskriver Morten Messerschmidts overraskende deroute i dansk politik.
Byretsdommer Søren Holm Seerup deltager i Facebookkoret og lillebrorens debattråd, hvor alle fryder sig over Messerschmidts nedtur.
“Tøhø,” lyder den kyniske kommentar fra Søren Holm Seerup, da Messerschmidt må forlade partiledelsen i EU-Parlamentet.
Der er tale om et udtryk, der kendetegner en form for ‘jysk lune’ og ligefrem humor uden omsvøb.
Samtidig deltager Søren Holm Seerup at i den naziklingende voksenmobning af Morten Messerschmidt på Facebook.
Det ligger fast, at byretsdommer Søren Holm Seerup, der fem år senere dømmer Morten Messerschmidt, tidligere har moret sig over DF-politikerens modgang i den selvsamme sag, som retten behandler.
Den politiske ydmygelse fra dommer Søren Holm Seerups side er på ingen måde enestående.
Den erfarne byretsdommer er en del af et Facebooknetværk, der blandt andet tæller hans barndomsven og tidligere justitsminister, Søren Pind, DF-kritikeren og kommentatoren, Jarl Cordua, og lillebroren Jakob Seerup, der er museumsinspektør på Bornholms Kunstmuseum.
Der tale om en personkreds, der tilsyneladende befinder sig godt hos den del af højrefløjen og Venstre, der i mange vælgeres øjne minder mere om Det Radikale Venstre end Venstre, Danmarks Liberale Parti. Her ser man ned på indvandrerkritiske politikere som Inger Støjberg, og man glæder sig over den multikulturelle MF’er, Jan E. Jørgensen.
Søren Holm Seerup skriver flere kritiske bemærkninger eller ledsager negative Facebookopslag om Dansk Folkeparti samt partiets politikere med såkaldte ‘likes’ og emojis.
Den røde tråd er, at byretsdommer Søren Holm Seerup er stærkt kritisk over for Dansk Folkeparti.
I en Facebookgruppe, hvor der deles nyheder fra Søren Holm Seerups hjemby, skriver byretsdommeren eksempelvis rosende om Venligbo-bevægelsen, der støtter den islamiske indvandring i Danmark. Der er tale om indvandreraktivister, der samler ind til flybilletter, så muslimske migranter kan blive familiesammenført og søge asyl i Danmark.
Byretsdommer Søren Holm Seerups lillebror Jakob Seerup kalder Dansk Folkeparti for racistisk, ekstremistisk og totalitært.
I foråret 2017 anklager museumsinspektør Jakob Seerup Dansk Folkeparti for at huse ‘det ægte utilslørede had’, og han kalder partiet ‘primitivt’ og ‘plat’. Den hårde medfart får straks et opmuntrende ‘like’ fra storebror og byretsdommer, Søren Holm Seerup.
I efteråret 2020, få måneder før retssagen mod Morten Messerschmidt indledes, deltager Søren Holm Seerup i en bizar Facebookdebat. Her vurderer debattørerne om Morten Messerschmidt lider af sygdommen megalomani. En psykisk lidelse, der forbindes med storhedsvanvid og decideret sindssyge hos patienterne.
Én af deltagerne i Facebookdebatten, hvor psykiatriske diagnoser kastes i grams, er Inger Støjbergs forsvarsadvokat i den kommende rigsretssag, René Offersen. Han er tilsyneladende heller ikke benovet over indvandrerkritikeren, Morten Messerschmidt.
52-årige Søren Holm Seerups forudindtagede holdninger kulminerer, da byretsdommeren, kort efter domsafsigelsen i august 2021, ‘liker’ et Facebookopslag med budskabet om, at Morten Messerschmidt ikke burde fortsætte som næstformand i DF.
Opslaget er forfattet af barndomsvennen – forhenværende justitsminister, Søren Pind. De to har gået på Østermarie Folke- og Realskole på Bornholm, og de bliver med få års mellemrum jurister fra Københavns Universitet, hvor de begge senere får job som undervisere.
Da der kommer mediefokus på Søren Holm Seerups uheldige ‘like’ hos barndomskammeraten Søren Pind, sletter byretsdommeren straks sin holdningstilkendegivelse på Facebook.
De mange DF-kritiske tilkendegivelser udgør en risiko for, at dommer Søren Holm Seerup har været påvirket af egne politiske holdninger under retssagen mod Morten Messerschmidt.
Holdninger, som byretsdommeren gentagne gange har fremført i årene op til retssagen, og som han ikke har slettet i forbindelse med retsmøderne.
Der er bred enighed om, at Søren Holm Seerups hårde dom over Morten Messerschmidt kan koste både DF-profilen sit politiske liv og resultere i yderligere mandatnedgang for Dansk Folkeparti.
Dermed har byretsdommeren skabt grobund for motivforskning om sin ageren i det magtfulde embede i Retten i Lyngby.
Det danske demokrati er ikke tjent med skueprocesser, hvor dommerne lader egne politiske holdninger få indflydelse på retssagers udfald.
Morten Messerschmidt og hans forsvarer har valgt at klage over dommer Søren Holm Seerup til Den Særlige Klageret.
*