Nyt

Nu rammes Danmarks Radio igen af en sexskandalesag af dimensioner.

Den mangeårige chefdirigent for DR’s pigekor og nuværende formand for Statens Kunstfond, Michael Bojesen, bliver anklaget for at have sendt sexbeskeder til en teenagepige samt for at have skabt en seksualiseret stemning i det licensbetalte kor.
Det hele kulminerer, da DR’s chokerede korpiger overværer den ældre DR-chef, Michael Bojesen indlede en romance til en kun 17-årig korpige under en officiel licensrejse til Island.
De unge DR-korpiger er forvirrede over affæren mellem den 40-årige chefdirigent og en ikke-myndig teenagepige, der er overladt i DR’s varetægt. Nogle af de purunge korpiger begynder at græde.
Den hårde kritik mod DR’s daværende chefdirigent, Michael Bojesen, og licensledelsen går på, at der blev skabt et ‘megaseksualiseret miljø’ og en slags ‘oldboysklub’ i miljøet omkring pigekoret i perioden mellem 2001 og 2010.
De musikalske teenagepiger begynder ofte i DR-koret i en alder af kun 13 år.
Man var ‘Michaels piger’, og korpigerne følte sig som en del af ‘et harem’ for voksne gæstemusikere, som udsatte teenagerne for uopfordret seksuel opmærksomhed, lyder nogle af de alvorlige anklager.
“Det var forkerte værdier, der herskede. Det handlede ikke primært om talent, men om det seksuelle look. For at have Michael Bojesens opmærksomhed skulle man have flirtende vibes. Man fik mere positiv opmærksomhed, hvis man kom i stiletter og var udfordrende klædt til korprøver. Det påvirkede os, der begyndte i pigekoret,” siger Stefani Scheel, der begyndte i DR Pigekoret som 13-årig.
Omkring årsskiftet 2000/2001 bliver den talentfulde saxofonist, kordirigent og gymnasielærer Michael Bojesen ansat i Danmarks Radio. Her skal han svinge taktstokken foran den store gruppe korpiger, der typisk er mellem 13 og 21 år.
Mange danskere kender DR Pigekorets yndefulde toner fra nytårsaften, når der bliver skålet i champagne og sunget ‘Vær velkommen herrens år’ ved midnatstid.
Under Michael Bojesens ledelse begynder temperaturen og ungpigehormonernes aktivitet at stige i det licensbetalte kor, hvor mindreårige synger flerstemmige toner.
Efter omkring et halvt år i stillingen som chefdirigent for DR Pigekoret, som dengang hed Radiopigekoret, skal Michael Bojesen og teenagepigerne på turné til Island.
De unge korpiger får, modsat Michael Bojesen og den resterende korledelse, ikke udbetalt løn. Men de mange korpiger er ansat på en kontrakt og har faste mødetider. Det hele minder altså om et ‘rigtigt’ job og en arbejdsplads.
Under den licensbetalte korrejse opdager flere af pigerne, at den nytiltrådte Michael Bojesen har indledt et meget tæt forhold til den 17-årige korpige, Sophie.
Den overraskende romance mellem teenagepigen og den dengang 40-årige DR-chef vækker stor uro og utryghed blandt pigekorets medlemmer. Enkelte begynder at græde, da sexrygterne i DR-koret begynder at brede sig.
“Det var selvfølgelig utrolig uheldigt og uprofessionelt fra min side, at jeg og en sanger i koret fik følelser for hinanden,” fortæller Michael Bojesen i dag.
Men Michael Bojesen indrømmer ikke sin teenageaffære under korturnéen på Island i juli 2001.
Den modne chefdirigent kalder de chokerede piger sammen til et fællesmøde forud for en af DR’s koncerter, der finder sted i flere kirker.
Michael Bojesen giver korpigerne en regulær opsang og skælder ud. Den 40-årige chefdirigent omtaler rygterne om hans teenageromance som ‘pigefnidder’, og han beskylder korpigerne for at være ‘misundelige’.
Men der er ikke tale om ondsindede rygter. Michael Bojesen har indledt et seksuelt forhold til den 23 år yngre ‘Sophie’, der ender i mindst to graviditeter.
DR Pigekoret vender hjem fra Island, og der går kun få måneder før den unge ‘Sophie’ må forlade koret på grund af det seksuelle forhold.
“Jeg er ked af og beklager, at vores forhold tilsyneladende skabte en utryghed hos nogle af sangerne i koret,” siger Michael Bojesen i dag.
En kvinde, der i dag er midt i 30’erne og som overværede teenageromancen mellem DR-chefen og den unge korpige, tager afstand fra det bizarre optrin:
“Han (Michael Bojesen, red.) gjorde noget forkert over for os alle sammen ved at være sammen med en korpige, mens vi var på turné. Han var den voksne. Han havde ansvaret for os”, siger kvinden, der var 16 år under sexskandalen i pigekoret.
Vidnet ønsker at være anonym af hensyn til sin nuværende jobposition.
Michael Bojesen bliver senere gift med den 23 år yngre kvinde. Parret får to børn sammen, da den tidligere korpige er først i 20’erne.
Selvom Michael Bojesen indleder et åbenlyst seksuelt forhold til et tidligere kormedlem, får det ingen konsekvenser for Bojesens ansættelse i DR. Tværtimod begynder det at fyge med nye sexrygter og beskyldninger i DR Pigekoret.
Korpigerne tør ikke gå til den øverste DR-ledelse. Og det er der en grund til.
Michael Bojesens chef, Per Erik Veng, der på daværende tidspunkt er kor- og orkesterchef i Danmarks Radio, bliver af flere tidligere kormedlemmer beskrevet som “en del af problemet”.
DR-chefen Per Erik Veng beskrives som ‘lummer’, og flere tidligere korpiger oplevede ham lægge an på de unge teenagepiger.
Beretningen går på, at Per Erik Veng præsenterede sig som ’MBA – married but available’ over for korpigerne i Danmarks Radio.
Et af de tidligere medlemmer af DR Pigekoret, Cecilie Riis Gadegaard, beskriver et konkret tilfælde af denne adfærd hos DR-chefen Per Erik Veng. Episoden finder sted en aften i DR’s daværende radiohovedsæde.
“Derfor virkede det uhensigtsmæssigt at gå til ham (Per Erik Veng, red.), hvis man oplevede noget grænseoverskridende,” siger Cecilie Riis Gadegaard og refererer til sagerne omkring chefdirigenten Michael Bojesen.
Den daværende leder af DR’s børnekor, Pia Boysen, bakker op om de tidligere pigekorsangere og deres beskrivelse af Per Erik Veng:
“Ledelsesstilen under den daværende kor- og orkesterchef var på mange måder uhensigtsmæssig – det var lidt ’de store drenges klub’,” siger Pia Boysen.
Den daværende kor- og orkesterchef, Per Erik Veng, vil ikke kommentere anklagerne om, at han skulle have lagt an på unge korpiger.
“Jeg har ingen erindring om personsager i min cheftid og oplevede en velfungerende enhed inden for orkester- og korområdet med store kunstneriske resultater,” fortæller Per Erik Veng.
Der breder sig en em af sex og flirt i DR Pigekoret, mens Michael Bojesen dirigerer, og Per Erik Veng har det overordnede ansvar.
I 2003 drager DR Pigekoret på turné i Sydafrika. Den dengang 14-årige korpige Mia Rehling har det dårligt med den ‘stemning’, der breder sig undervejs på rejsen.
Mia Rehling, der i dag er 32 år, beskriver stemningen på DR’s Sydafrika-turné som “ældre mandlige chefers fokus på de unge pigers kroppe, når de lå ved swimmingpoolen”.
Michael Bojesen afviser i dag, at der skulle have været en sådan stemning.
En af de andre korpiger, der var med på Sydafrika-turneen, var den dengang 14-årige Stephani Scheel.
“Jeg ringede grædende til min mor og ville hjem…jeg følte mig utryg ved det miljø, der var i Pigekoret,” fortæller Stephani Scheel.
Et tidligere DR-kormedlem, der er fire år ældre end Stephani Scheel, husker udmærket den yngre korpiges bekymringer tilbage i 2003.
“Jeg husker tydeligt en samtale, jeg havde med Stephani og hendes mor, hvor de udtrykte stor bekymring over stemningen i koret omkring Michael (Bojesen, red.),” fortæller Frederikke Kampmann.
Stephani Scheels nærmeste familie bekræfter de pågældende omstændigheder i dag.
“Jeg fortryder, at jeg ikke lyttede mere,” siger Stephani Scheels mor.
Det er også i forbindelse med pigekorets Sydafrika-turné, at de første rygter opstår, der går på seksuelt betonede sms’er, der bliver sendt fra Michael Bojesen til en udvalgt korpige.
Mette Damm, der dengang var 19 år, ser en sms fra Michael Bojesen, der er er stilet til et yngre kormedlem, som beskrives som 15-16 år.
“Så viste hun mig sin telefon og nogle beskeder, Michael (Bojesen, red.) havde sendt hende,” fortæller Mette Damm og fortsætter:
“Han (Michael Bojesen, red.) skrev, at han ikke kunne lade være med at tænke på hende.”
Mette Damm, der i dag er 36 år, slår fast, at sms-budskabet var, at DR-chefen Michael Bojesen var tiltrukket af den unge teenagepige.
“Jeg synes, at det var vanvittig upassende. Og jeg kunne mærke på hende, at hun ikke vidste, hvad hun skulle gøre, hun var jo så ung,” fortæller Mette Damm.
I sommeren 2004 er DR Pigekoret på turné i Kina, og her bliver der angiveligt også sendt seksuelle sms’er til de unge piger.
Korpigerne har fået følgeskab af en kendt jazzbassist på turnéen, der går til Beijing og Shanghai.
Den omtalte jazzbassist har været elev på det selvsamme gymnasium, hvor Michael Bojesen tidligere var underviser.
Den 17-årige Simone Maja Pedersen får pludselig en hed sms fra den 35-årige jazzmusiker, der er gift og har børn.
Jazzbassisten giver udtryk for, at han er i interesseret i en seksuel relation med teenagepigen.
“Jeg kan ikke huske indledningen, men jeg kan huske, at ordlyden blev noget i retning af, at han lå på sit værelse og tænkte over noget, der kunne være rart at gøre sammen med mig,” fortæller Simone Maja Pedersen.
Flere andre korpiger bekræfter, at de har set de seksuelle sms-beskeder fra bassisten.
Simone Maja Pedersen fortæller Michael Bojesen om de hede sms’er fra jazzmusikeren. Chefdirigenten afviser den unge korpige.
“Han (Michael Bojesen, red.) sagde noget i retning af: Men du synes vel også, det var lidt rart at få den opmærksomhed, ikke?” fortæller Simone Maja Pedersen.
Michael Bojesen erklærer, at han ikke husker episoden med sex-sms’erne fra jazzmusikeren.
Nogle måneder efter turnéen i Kina dukker der igen anklager op, der beskriver hede sms’er fra Michael Bojesen til en yngre korpige.
Anne Louise Garioud er på besøg hos en veninde fra pigekoret, der viser nogle sms’er fra chefdirigenten.
Anne Louise Garioud husker ikke beskederne ordret, men hun husker budskabet som værende, at Michael Bojesen var tiltrukket af veninden.
En anden korpige, Cecilie Riis Gadegaard, fortæller, at hun ligeledes så sms’er fra Michael Bojesen til den pågældende pige. Ifølge Cecilie Riis Gadegaard udtrykte DR-chefen, at han var tiltrukket af den 15-16-årige pige og refererede til hende som en nøgenmodel.
“Det var ikke sms’er, der handlede om arbejdet i koret. Han (Michael Bojesen, red.) søgte kontakt med hende på en grænseoverskridende måde. Hun syntes, at det var svært og ubehageligt,” fortæller Cecilie Riis Gadegaard.
Den mangeårige DR-chefdirigent Michael Bojesen afviser at have sendt seksuelle sms’er til den pågældende teenagepige. Sms’er som flere af DR Pigekorets tidligere medlemmer påstår at have set med egne øjne.
Michael Bojesens chef, Per Erik Veng, blev fyret som DR’s kor- og orkesterchef i 2007.
Per Erik Veng havde angiveligt truet et universitet med at opsige samarbejdet på grund af en personlig kritik – rettet mod Per Erik Veng – i en specialeafhandling.
Hverken Danmarks Radio eller Per Erik Veng fortalte offentligt om grunden til fyringen.
Michael Bojesen opsagde selv chefjobbet i DR i 2010 og fik i stedet titlen ‘æresdirigent’.
Den 60-årige Michael Bojesen har siden opnået en høj position i dansk kunst- og kulturliv. Som formand for Statens Kunstfond uddeler Bojesen hvert år omkring en halv milliard skattekroner til danske kunstnere.
Michael Bojesen har siden 2016 været chef for operaen i Malmø.
DR’s nuværende ledelse tager sexanklagerne mod Michael Bojesen dybt alvorligt:
“Det er jo fuldstændig uacceptabelt. Og det mærkelige synspunkt, man ellers hører i debatten, med, at det var en anden tid, det abonnerer jeg ikke på, det var også uacceptabelt dengang,” siger DR’s kulturdirektør Henrik Bo Nielsen, der også er stedfortrædende generaldirektør.
DR er ramt af endnu en sexskandale – denne gang med unge teenagepiger i hovedrollerne. Danskerne får igen regningen for udskejelserne.