Screencap: Indslag i 22-Nyhederne på TV2, 15. januar 2015
For et par uger siden var Isam Bachiri gæst i Tysklandsmagasinet ‘Genau’ på Radio4, hvor han fortalte om sommeren 2003, hvor Outlandish slog igennem i Tyskland med ‘kærlighedssangen’ Aicha. Efter 11. september-angrebet var der et behov for et nyt syn på tingene, og her havde Outlandish et multikulti-venligt ‘produkt’.
I denne uges afsnit kunne man høre TV2-korrespondent Uffe Dreesen kommentere selvkritik fra den tyske journalist Stephan Lamby, manden bag ARD-dokumentaren Nervöse Republik – ein Jahr Deutschland (2017). Jeg mødte Dreesen i forbindelse med en Pegida Dresden-tur tilbage i 2015, og det endte med et indslag skåret efter MSM-skabelonen. En læser opsummerede: “God humor fra tv2s side at fremstille pegida som grundløs, hvorefter de går direkte til et indslag om 10.000 soldater i paris der er nødt til at bevogte jødiske butikker og skoler.”.
TV2-korrespondent Uffe Dreesen, seks år senere.
Uffe Dressen, TV2: Jeg synes den er meget rigtig. Ja, det går tilbage til blandt andet flygtningekrisen, altså hvor tysk presse en overgang næsten kun kunne dække det på en måde. Altså, en overvældelse over den gæstfrihed som tyskerne udviste, som så ret hurtigt egentligt fordampede, men der var der stadigvæk det der med at (hvis) man stillede spørgsmålstegn ved måden man gjorde det på, det blev straks mistænkeliggjort som noget der hørte hjemme langt ude på højrefløjen. Der begyndte det for alvor at blive en tendens, hvor det gik i den forkerte retning med den tyske presse.
Thomas Schumann, Radio4: Så det havde også noget at gøre med ensidighed i den tyske presse en overgang?
Uffe Dressen: Ja, i virkeligheden. Når man ser hans udsendelser der hører man også journalister, som nærmest betragter sig som lidt som pædagoger, der skal fortælle folk om den rigtige historie, og hvordan det i virkeligheden hænger sammen. Jeg genkender også noget af det fra en en selv. Som journalist vil jeg gerne være med til at påvirke verden i den rigtige retning, men jeg synes, at det er meget typisk tysk, fra nogle af de der tyske medier, at man har sådan en – i virkeligheden sådan en opfattelse af, hvordan tingene burde være, og det skinner altså også igennem i dækningen.