Abdirahman er 28 år gammel, 171 cm høj med en normal slank krop. Til højre Edvin Eriksen, efter at han blev skaldet ned af somalieren. Foto: Politi og privat.
Den somaliske statsborger Abdirahman Abdikhaliq Abdiwahab (28) efterlyses af politiet i Oslo. Han er tiltalt for hadmotiveret, grov vold, men er som sunket i jorden.
Abdirahman var løsladt på prøve fra forvaringsdom for to svært voldelige voldtægtsforsøg og tre overfald på unge kvinder da han nikkede homofile Edvin Eriksen (23) en skalle på en bus i Oslo i august i fjor.
Tiltalen blev udtaget i december, og Abdirahman skulle have mødt for Oslo tingsret 18. februar, men siden han er forsvundet, er sagen udsat på ubestemt tid.
Nu beder politiet om befolkningens hjælp til at finde ham. Politiet går kun ud med billede af manden, da man mener at de, der kender ham, ved hvad han hedder. Document vælger at identificere ham med navn siden han har en dom for svært grov, gjentatt vold bag sig, og begik ny vold under prøveløsladelsen.
Bad ikke om fængsling – politiet udøver selvkritik
I politiforhør indrømmede Abdirahman at han slog Edvin ned med en skalle på en bus i Oslo. Alligevel bad politiet ikke om fængsling i ventetiden op til retssagen, og nu er den 28-årige sporløst forsvundet.
Politiet udøver selvkritik.
– Det er klart, når vi ser slutresultatet nu i bakspejlet ville vi ønske at han var fremstillet med krav om varetægtsfængsling. Vi tager sagen alvorligt og har forståelse for at det er en belastning for forulempede at retssagen er udsat og at tiltalte er på fri fod, siger politiinspektør Lisa Mari Løkke i Oslo politidistrikt til TV 2.
Politiet mente ikke der var fare for at Abdirahman skulle stikke af, og heller ikke at der var fare for gentagelse – til trods for den 28-åriges voldelige fortid.
– Konkret har man vurderet, at der ikke var holdepunkter for at han ville unddrage sig strafforfølgelse eller at der forelå en reel og nærliggende fare for gentagelse, som er grundvilkårene for varetægtsfængsling, siger Løkke.
Tiltalen: Angrebet fordi han var homo
Eriksen blev angrebet på en bus mellem Rosenhoff og Carl Berners plads i Oslo. Abdirahman er tiltalt for overfald og grov vold «motiveret af forulempedes homofile orientering».
Abdirahman Abdikhaliq Abdiwahab er idømt udvisning fra Norge efter de voldelige voldtægtsforsøg, men kan ikke returneres til Somalia fordi der er for meget vold der, oplyser Statsadvokaten i Oslo
Den 28-årige indrømmer sig skyldig for nedskallingen af Edvin, men ikke at den var motiveret af modvilje mod homofile, har hans forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen tidligere sagt til Document.
Ifølge Bakke Hansen siger hans klient at Edvin skal have kaldt hans kæreste “hore”, noget Edvin bestrider.
Document omtalte overfaldet i august: Edvin ble banket opp på bussen i Oslo – etterforskes som hatkrim
Eriksen fotograferede sig selv i lægevagten. Han måtte sys med fire sting
Nedskallingen af Edvin Eriksen, som Abdirahman har indrømmet under afhøring, skete mens han var løsladt på prøve fra forvaringsdommen, og statsadvokat Asbjørg Lykkjen ved Oslo statsadvokatur har i en tillægstiltale krævet genindsættelse i forvaring, “for at beskytte samfundet”, som det hedder.
– Kan ikke udvises til Somalia
Abdirahman Abdikhaliq Abdiwahab er idømt udvisning fra Norge efter de voldelige voldtægtsforsøg. Han kan imidlertid ikke returneres til Somalia fordi det er for mye vold der, har Lykkjen oplyst til Document:
– Det bekræftes at han er udvist fra Norge men det er p.t. ikke mulig at gennemføre dette pga. forholdene i hjemlandet (krig).
Udtalelsen står i kontrast til hvad Utlendingsnemnda oplyser om landet på sin hjemmeside:
For tiden mener vi at ingen dele af Somalia er så utrygge at alle som kommer derfra behøver beskyttelse.
Følte dødsangst
I løbet af få uger i august og september 2012 overfaldt Abdirahman fem unge kvinder på Oslo vestegn. Han blev først idømt et års fængsel for tre overfald. De to voldtægtsforsøg var så tilpas voldelige at han derefter blev dømt til seks år og fire måneders forvaring i Borgarting Lagmannsrett i 2014.
Retten mente, at Abdirahmans «psykiske situation, forholdet til rusmidler, manglende skolegang og ustabile netværk er centrale og betydelige risikofaktorer for gentagelse af alvorlige strafbare handlinger», og kom frem til at der var «reel og nærliggende fare for nye lovbrud», skrev Document i december.
Måden var ganske ens, han tog kvælertag på samtlige. Flere af kvinderne fortalte i retten at de havde følt dødsangst. Fra Borgartings dom:
Kvælertagene på begge de forulempede var kraftige og vedvarende. Mangel på ilt kan føre til hjerneskade og død. Overfaldene fremstår endvidere som særdeles skræmmende.
(…)
Styrken og alvoren i volden må tillægges betydelig vægt i skærpende retning. Lagmannsretten henviser særlig til at sigtede brugte et kraftig og vedvarende kvælertag på begge forulempede. Begge fik store vejrtrækningsproblemer, oplevede at det sortnede for øjnene, og troede de skulle dø.
Lagmannsretten mente det var skærpende at den ene kvinde blev overfaldet i opgangen til sit eget hjem, i et område hvor hun burde kunne føle sig tryg. Den anden kvinde blev angrebet ca. 50 m fra egen indgang. Begge valgte at flytte på grund af overgrebet.
Voldtægtsforsøgene blev afbrudt af rene tilfældigheder, hedder det i dommen.
Abdirahman blev kun tiltalt for forsøg på legemsbeskadigelse for de tre øvrige overfald. Han opgav ikke noget motiv i tingretten, men Lagmannsretten påpeger at «måden er tilnærmet identisk med vor sag», altså voldtægtsforsøgene.
13 søskende
I Borgarting Lagmannsrett forklarede Abdirahman at han døjer med psykiske problemer efter opvæksten i Somalia, og i dommen af 7. januar 2014 hedder det at han har et meget begrænset netværk.
Han har i dag begrænset kontakt med sine forældre og 13 søskende, alle bosat i Norge. Efter det oplyste har moren og en søster kun besøgt ham én gang siden han blev fængslet i oktober 2012. Faren har ikke besøgt ham.
Abdirahman har ikke noget netværk udover familien, fastslog retten, som mente den 28-årige fremstod “som en umoden og sårbar person som har behov for professionel hjælp til at tackle sine psykiske plager. Han fremstår endvidere som en person som har få grænser mod at angribe kvinder når han er beruset, og med ringe evne til at reflektere over konsekvenserne af sine handlinger.”
– Jeg kan ikke få vejret
TV 2s Åsted Norge har mødt én af kvinderne, som havde været i byen med gode venner da hun bestemte sig for at gå den korte vej hjem.
Kvinden rundede hjørnet og så sin egen indgangsdør, da hun hørte hun skridt bag sig.
– Da så jeg mig bag over skulderen og da var han klar med halsgrebet.
– Han satte et knæ i min ryg så jeg blev brækket ned. Så satte han sig ovenpå mig og tog kvælertag. Jeg sagde at jeg ikke kunne få vejret, men han sagde bare at jeg skulle holde kæft, fortæller hun.
Hun siger hun klarede at vende sig om på maven og skrige. Derefter lykkedes det hende at sparke Abdirahman i ansigtet og skrige én gang til. Så vågnede en nabo som råbte ud af vinduet og skræmte ham bort.
– Da var jeg begyndt at miste følelsen i kroppen, jeg lå på det sidste af hvad jeg havde at give. Jeg begyndte at miste synet. Det var der jeg tænkte, at nu når jeg ikke at få det sagt til min mor, fortæller kvinden.