Berlingske refererer en analyse fra Dansk Erhverv, der fortæller at blot en brøkdel af kvinder der er kommet til landet som flygtning eller familiesammenført siden 2015 er i arbejde. I Silkeborg er det syv ud af 192, i Viborg er det fire ud af 190 og fremdeles. Ansættelse betyder blot 190 timer i kvartalet, og hermed kan jeg fastslå, at jeg – ene mand, har mere lønnet arbejde end de mere end 100 kvindelige flygtninge der kom til mellemstore kommuner såsom Frederikshavn, Holbæk og Holstebro. De er ‘en værdifuld reserve’, fortæller et jakkesæt fra Dansk Erhverv.
Fra Berlingske – I en stor jysk by bor 192 flygtninge eller familiesammenførte kvinder – syv af dem går på almindeligt arbejde.
“I Guldborgsund Kommune bor 123 kvinder, der er kommet til Danmark enten som flygtninge eller familiesammenførte siden 2015. Men færre end tre af dem går på ganske almindeligt arbejde.
I nabokommunen mod nord, Vordingborg, er historien den samme. Her bor 108 kvinder med nyere flygtningebaggrund. Færre end tre af dem er i arbejde. I Silkeborg bor 192 – syv af dem går på almindeligt lønnet arbejde.
Mens flere af landets virksomheder skriger på arbejdskraft, er meget få kvinder med nyere flygtningebaggrund i almindeligt lønnet arbejde. Ser man bort fra kommuner, der siden 2015 har modtaget ganske få flygtninge, har 21 af landets kommuner således færre end tre af de flygtninge- eller familiesammenførte kvinder, der er ankommet de seneste år, i almindeligt lønnet arbejde. …
Thomas Kastrup-Larsen er også formand for Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalget i Kommunernes Landsforening. Han peger på flere årsager til, at det går langsomt med at få kvinderne i job.
‘Rigtig mange af de her kvinder har en arbejdsidentitet fra deres hjemland, hvor de har været vant til, at kvinder hører til i hjemmet. Pludselig bliver de mødt med andre krav – og det, tror jeg, er svært for dem. For nogle er det svært at sparke døren ind, hos andre er der en modstand, hvor de hellere vil det hjemlige og trygge. Men de skal ud på arbejdsmarkedet, og vi skal gøre en stærk indsats for at få dem derud.’”