Kommentar

(Amanda Lind, ny svensk kulturminister; Foto: SR)

På mange måder er de mere ærlige i Sverige. Hvor vi i Danmark foregiver at have en rivaliserende højre- og venstrefløj, så melder de klart ud i Sverige. Målet er ikke realpolitiske ændringer, der tilgodeser de formuende eller de arbejdsløse på kort sigt, men erodering af den folkelige nationalstat over generationer. Når det vigtigste bliver at holde nationalsindede udenfor indflydelse, kan en socialdemokrat relativ uproblematisk føre borgerlig-liberal politik. Det handler om magten, og fastholdelse af status quo. Slow boiling før valget. Slow boiling efter valget.

Sveriges nye kulturminister hedder det gode svenske navn Amanda Sofia Margareta Lind, og er født i Uppsala, et par år før Oluf Palme blev statsminister for anden gang. Hun er formand for Miljøpartiet, og bærer dreadlocks – og er således et ganske fint symbol på Sveriges deroute. Man kan altid grine ad Sverige, men vi havde faktisk fjorten måneder med kulturminister Uffe Elbæk for få år siden. Som lemminger mod kanten, mens vi diskuterer tempoet.

“In the West, since gatherings of hippies became common in the 1970s, dreadlocks have gained particular popularity among predominantly caucasian, counterculture adherents such as hippies, crust punks, New Age travellers, goths and many members of the Rainbow Family. Many people from these cultures wear dreadlocks for similar reasons: symbolizing a rejection of government-controlled, mass-merchandising culture or to fit in with the people and crowd they want to be a part of…” (Wiki)

“Löfven har nu bidt hovedet af al skam og accepteret et regeringsgrundlag, som er lodret imod alt, hvad han gik til valg på. Nordisk mester i løftebrud. Tilmed lader den slatne socialdemokrat sig presse til i hele valgperioden at holde Vänsterpartiet (svarende til Enhedslisten i Danmark) uden for indflydelse. At holde regeringens parlamentariske grundlag helt udenfor er en del af det skriftlige regeringsgrundlag. At Vänsterpartiet alligevel undlader at stemme imod den nye regering – i stedet for at stemme rødt – er utroligt. … Man starter altså en regeringsperiode i Sverige med et flertal, hvis hovedmål er at holde partier, der repræsenterer 26 procent af de svenske vælgere, helt uden for indflydelse. …. Hvad kan vi lære af det? … At Danmark intet kan lære af fjolserne i Stockholm.” (Hans Engell, Ekstra Bladet, 20. januar 2019)