Nyt

 

Faren for regeringskrise i Tyskland ser ud til at være over for denne gang, efter at Angela Merkel og Horst Seehofer tilsyneladende kom frem til enighed.

Efter en bitter strid, som har truet med at vælte Merkels regering, blev de to blandt andet enige om at der skal bygges transitmodtagecentre for asylsøgere som er registreret i andre lande, på grænsen mellem Tyskland og Østrig. Derfra skal de sendes direkte tilbage til hvor de er registreret.

– Vi er kommet frem til enighed, sagde Seehofer, som også kundgjorde, at han dermed fortsætter som indenrigsminister i Merkels koalitionsregering. Da havde han siddet flere timer i forhandlinger med Merkel.

– Det er virkelig et godt kompromis, siger Merkel efter krisemøderne, som kunne have endt med at regeringskoalitionen brød sammen. (NTB)

Men djævelen ligger i detaljerne. Vi har endnu ikke fået at vide om nye lande er gået med på at huse modtagecentre.

Et center skal altså bygges på grænsen mellem Tyskland og Østrig.

Seehofer sagde ingenting til pressen, da han kom til mødet med Merkel mandag, men tidligere sagde han til avisen Süddeutsche Zeitung, at han var presset ind i en uholdbar situation.

– Jeg vil ikke lade mig sparke af en kansler som kun er kansler på grund af mig, sagde han, tydeligvis med reference til CSU’s gode valgresultat i Bayern. (NTB)

CSU er splittet. Delstatsministeren viste ingen forståelse for at Seehofer truede med at trække sig.

Fra SPD får Seehofer ingen forståelse.

Tidligere udenrigsminister Sigmar Gabriel, som tilhører det tredje parti i regeringen, Socialdemokraterne (SPD), er stærkt kritisk overfor CSU’s kompromissløse linje i asylstriden.

– Seehofer har gjort regeringen arbejdsudygtig. Han har taget hele Tyskland og Europa som gidsler. Alt dette skader på uhørt vis demokratiet, twitrer Gabriel. (NTB)

Måske Frau Merkel har købt sig nogle måneder til i kanslerstolen. Måske håber hun på at stormen vil lægge sig. Men Bayern går til delstatsvalg i oktober. Det kan byde på overraskelser.