Nyt

 

Tysklands kansler Angela Merkel er hårdt presset i indvandringssagen. Nu håber hun, at hendes venner i EU skal komme hende til undsætning.

– Kære kollegaer. Europa har mange udfordringer. Men indvandring kan blive et skæbnespørgsmål for EU, sagde Merkel i den tyske Forbundsdag torsdag formiddag.

Der var hun for at informere om EU’s topmøde, som skulle starte i Bruxelles bare få timer senere.

På topmødet lagde slagsmålet om indvandring og asyl op til at blive det fuldstændig overskyggende tema, med stejle fronter og dyb uenighed mellem medlemslandene.

Men temaet er også skæbnesvangert for Merkel selv. Hun risikerer i værste fald at miste regeringsmagten, hvis hun ikke får opbakning.

Får støtte fra Solberg

Merkel indledte programmet i Bruxelles med et formøde med andre konservative ledere, blandt andre statsminister Erna Solberg (H). Hun giver fuld støtte til Merkels advarsel om at indvandring kan blive et skæbnespørgsmål.

– Ja, det har jeg ment i mange år, siger Solberg til NTB.

– Det, at finde løsninger på migrations- og flygtningespørgsmålet, er et af de store spørgsmål. Det har forandret hele det politiske landkort i Europa, siger hun.

Slås med sin egen minister

Merkel har de sidste par uger været under et voldsomt pres i sagen.

Hendes egen indenrigsminister Horst Seehofer mener, at asylsøgere som allerede er registreret i et andet EU-land, skal afvises ved grænserne. Han er gået med til at lade Merkel forhandle med andre EU-lande frem til topmødet for at prøve på at finde andre løsninger, men har truet med at trodse hende, hvis ikke enighed kommer på plads.

Gør han det, kan alt ske. Merkels udfordrere har fået færten af blod, og i værste fald kan hele regeringen revne.

Afhængig af hjælp

Solberg mener det vil være trist, hvis enden på det hele bliver at Merkels regering falder.

– Det vil være et tab for Europa, for hun har vært et kraftpunkt i arbejdet for at finde europæiske løsninger og fælles løsninger. Og det vil være et tab for Tyskland, for det betyder at man nok en gang vil stå med en regeringskrise, siger hun.

For at komme ud af kniben har Merkel de sidste par dage prøvet på, at få andre europæiske ledere til at komme hende til undsætning.

Én løsning kan nemlig være aftaler én til én og med grupper af lande for at gøre det enklere at få sendt asylsøgere tilbage, som har brudt reglerne og rejst til Tyskland efter at være blevet registreret i et andet land først. Sådanne aftaler kan gøre det mindre presserende at afvise folk ved grænserne.

Flere lande, for eksempel Danmark og Grækenland, signaliserer nu at de er åbne for at give Merkel en hjælpende hånd.

Frygt for kaos

Da topmødet begyndte, var splittelsen alligevel åbenbar.

Italiens statsminister Giuseppe Conte truede med at kaste mødet ud i kaos ved at blokkere for enighed om den planlagte sluterklæring. Hans krav er at EU må gøre langt mere for at aflaste de hårdt pressede italienere.

EU’s præsident Donald Tusk frygter, at en kaotisk spærring af grænserne indadtil i EU kan blive endestationen, hvis ikke enighed kommer på plads.

– Nogen synes, jeg er for hård i mine forslag om migration, sagde Tusk.

– Men tro mig, hvis vi ikke bliver enige om dette, vil I se nogle vældigt hårde forslag fra nogle vældigt hårde typer, sagde han.