Kansler Angela Merkel har vundet en fjerde periode i embedet, men den virkelige vinder af det tyske valg den 24. september var Alternative für Deutschland – et nydannet parti, der udnyttede en udbredt vrede over Merkels beslutning om åbne landet for mere end en million hovedsageligt muslimske migranter fra Afrika, Asien og Mellemøsten.
Foreløbige valgresultater viser, at Merkels centrum-højreorienterede unionspartier CDU/CSU fik omkring 33% af stemmerne, hvilket er deres dårligste resultat i næsten 70 år. Merkels hovedmodstander, Martin Schulz og hans centrum-venstreorienterede SPD, fik 20,5%, hvilket er partiets værste resultat nogensinde.
Det nationaltsindede Alternative für Deutschland fik omkring 13% og blev dermed landets trediestørste parti, efterfulgt af det klassiske liberale Frie Demokrater (FDP) med 10,7%, det venstreekstreme parti Linke med 9,2% og miljøpartiet De Grønne med 8,9%.
“Med beskedne 33% har Merkel ikke alene fået det værste resultat blandt de valgkampagner, som hun har stået for, men også det andetværste resultat i partiets historie”, skrev Die Zeit.
Tysklands kansler Angela Merkel talte til medierne i Berlin den 25. september, dagen efter at hendes unionspartier CDU/CSU vandt førstepladsen med 32,9% af stemmerne – deres værste valgresultat i næsten 70 år. (Foto: Maja Hitij/Getty Images) |
Merkel har nu hovedsageligt to muligheder for at danne en regeringskoalition: en såkaldt stor koalition mellem CDU/CSU og SPD eller en treparti-koalition bestående af CDU/CSU, FDP og De Grønne. Det bliver vanskeligt at danne en stabil koalition, da partierne har forskellige ideologier, programmer og prioriteter.
Merkel har to gange regeret i en stor koalition med SPD og en gang i koalition med FDP. Schulz har fastholdt, at SPD ikke vil gå med i endnu en stor koalition, da det ville gøre AfD til Tysklands største oppositionsparti, hvilket ville give dem særlige rettigheder og privilegier i parlamentet.
Avisen Frankfurter Allgemeine forudsagde, at enhver koalition vil bryde sammen inden udløbet af den fireårige valgperiode, da Merkel er nødt til at sammenbringe flere partier, der næppe kunne være mere forskellige:
“CDU/CSU og De Grønne ligger milevidt fra hinanden. Mange af det liberale FDP’s holdninger kolliderer fuldstændig med CDU/CSU’s socialistiske ideer…. Sandsynligheden for, at en sådan alliance vil holde indtil udløbet af valgperioden, er langt under 50%. Der er et oplagt synspunkt: CDU/CSU og De Grønne vil danne en midlertidig koalition, hvis aktører bliver udmattede og giver op efter omkring to år…. Til den tid vil kansleren sikkert afgøre med sig selv, at nu kan det være nok. Det vil resultere i udskrivningen af et nyt valg, afslutningen på Merkel-æraen og en ny regering – ledet af efterfølgeren.”
Deutsche Welle var enig:
“Selv om resultatet betyder, at CDU forbliver Tyskland største parti, viser det ikke desto mindre et betragteligt tab for de konservative, der opnåede 41,5% i 2013. Nu hvor en treparti-koalition ser ud til at blive den sandsynlige løsning for at undgå en mindretalsregering, er Merkel ved at påbegynde en langt mindre stabil regering end i hendes tre foregående perioder”.
Financial Times tilføjede:
“Merkel er tydeligvis svækket. Kansleren er i løbet af det seneste år blevet portrætteret som Vestens sidste bannerfører for liberale værdier i en verden ødelagt af populister som Trump. Søndagens valgresultat har afsløret, hvor meget hendes indenrigspolitiske opbakning er dalet og hvor kontroversiel, hendes politik har været”.
Valgresultatet viser, at mere end en million traditionelle CDU/CSU vælgere fravalgte dem til fordel for AfD. Det kristendemokratiske parlamentsmedlem Detlef Seif udtalte, at utilfredse vælgere har forladt CDU, fordi Merkel har rykket partiet for langt mod venstre – især med hensyn til indvandringspolitikken og homoseksuelle ægteskaber. “Vi skal koncentrere os om vores konservative kerneværdier”, sagde han.
CSU’s leder Horst Seehofer var enig: “Der er en åben flanke til højre for os, og vi skal lukke den med klare holdninger og klare grænser”.
I Berlin skrev Tagesspiegel:
“Angela Merkel har regeret landet i tolv år. Hun har påført tyskerne en gældsbyrde på milliarder for at redde det sydlige Europa fra at kollapse og for at implementere hendes idé om et europæisk fællesskab. Hun har rystet den tyske energiindustri for at redde verdensklimaet. Og hun har åbnet landets porte for hundredtusinder af flygtninge, fordi hun anser det for at være en humanitær pligt. Hun har også ændret den traditionelle opfattelse af ægteskabet som et ægteskab mellem en mand og en kvinde, bare sådan lige….
“Verden hylder kansleren for mange ting: Hun er blevet kaldt for klimakansleren, Europas frelser, verdensstabilisator, kort sagt: klodens mest magtfulde kvinde. Hjemme står Merkel derimod over for kaosset efter tre regeringsperioder.
“Nu kommer begyndelsen på en afsked, selv om ingen i dag kan forudsige, hvor længe den vil vare”.
I en nøgtern analyse af de økonomiske og sociale problemer, som Tyskland står over for, skrevDie Zeit:
“Nej, det er ikke alt, der går godt i Tyskland: Huslejer stiger, sociale skel bliver mere påtrængende, og veje og skoler er ofte i en sørgeligt dårlig forfatning. CDU/CSU vandt valget med sit slogan ‘For et Tyskland, hvor vi lever godt og med glæde’, men mange vælgere tabte. SPD blev endda straffet med det værste resultat i Forbundsrepublikkens historie. Den store koalitions enorme tab viser, at alt for mange problemer blev ignoreret i valgkampagnen; der var næsten ingen konkrete svar på vor tids presserende spørgsmål. Det er ikke længere acceptabelt. Mange vælgere ønsker en regering, der forandrer deres land – fremfor bare at administrere det”.
Merkel er forblevet trodsig. Hun sagde under en pressekonference efter valget: “Jeg kan ikke se, hvad vi skulle gøre anderledes”. Hun fastholdt desuden, at der ikke kommer nogen ændring i indvandringspolitikken og ingen øvre grænse for det årlige antal asylansøgere.
AfD fremfører derimod, at en status quo er uacceptabel: “Kære venner, nu hvor det står klart, at vi er det trediestørste parti, må regeringen se at strenge sig an”, sagde Alexander Gauland, en tidligere embedsmand i CDU, der nu er en af lederne af AfD. “Vi vil jagte dem. Vi vil jagte fru Merkel og vi vil genvinde vores land og vores folk”.
Kommentator ved Die Zeit Ludwig Greven argumenterede for, at Merkel burde gå af for at redde Tysklands etablerede partier fra en politisk udslettelse:
“Med søndagens valgresultat følger Tyskland tendensen i andre europæiske lande. I Frankrig, Holland, Italien, Østrig, Spanien og i de skandinaviske lande er konservative og kristendemokrater såvel som socialister og socialdemokrater gået kraftigt tilbage eller er helt forsvundet fra den politiske scene. Særligt i nabolandet Østrig, hvor kristendemokrater og socialdemokrater har regeret meget længere end i Tyskland, kan de to store partier nu knapt nok opnå et parlamentarisk flertal….
“Hvis du følger disse tanker til deres logiske konklusion, er den eneste tilbageværende og måske også mest anvendelige løsning, at Merkel opgiver sin påberåbelse af kanslertitlen. Det ville alligevel blive hendes sidste periode. Hvis hun trådte tilbage, ville hun fratage AfD deres afgørende rolle som protestparti mod hendes flygtningepolitik og mod hende som den evige kansler”.
Tysklands førende erhvervs- og finansmagasin Handelsblatt konkluderede:
“Virkeligheden er den, at fra dags dato, den 24. september, er fru Merkel i realiteten handlingslammet. Hun sagde selv engang, at hun ikke ønsker at blive båret ud af embedet som ‘et ringvrag’. Alligevel har hun fjernet eller kørt enhver potentiel efterfølger i hendes parti ud på et sidespor. Det er en luksus, som hun ikke kan tillade sig i sin fjerde valgperiode. Det er en del af at være leder, at man planlægger overdragelsen og sørger for en ny generation af ledere. Nu ser rækken af håbefulde i hendes parti og hen over det politiske spektrum desværre ikke særligt overbevisende ud”.
Soeren Kern er Senior Fellow ved det New York-baserede Gatestone Institute.