Denne politibil blev stukket i brand, da en politipatrulje var på udrykning i det indvandrertunge Östberga Syd i Stockholm i fjor.
Sverige øger antallet af no-go-områder, officielt kadlet “særligt udsatte områder” fra 15 til 23. Politidirektøren har stoppet rapporten. Der meldes om krisestemning i politiledelsen.
En kilde i politiet (NOA) fortæller, at der er krisestemning i den nationale politiledelse: Man aner ikke, hvilke tiltag man skal sætte i værk.
Sverige har i alt 53 utsatta områden, ifølge politiet. I samtlige områder er indvandrere overrepræsenteret. Samtidig insisterer regeringen på, at indvandringen ikke påvirker kriminalitetsstatistikken. Fåglarna vet hvordan regeringen får dette til at hænge sammen, skrev vi i april:
Sverige: Antall «no-go-områder» øker med 50 prosent
Dengang var det Sveriges Radios P4 som mente at vide, at no-go-områderne skulle opjusteres til 23. I dag blev listen lækket.
Nu også i mindre byer
Fleraf af de nye områder ligger i de store byer; Stockholm, Malmö og Göteborg, men også flere småbyer har nu fået sine første no-go-områder; Landskrona, Uppsala og Borås. (se oversigten over de nye områder nederst i artiklen)
Begrebet «No-go-zoner» er omstridt i Sverige; mange mener, at landet ikke har områder som fortjener den betegnelse. Politiet kalder det utsatta områden, og opererer med tre kategorier:
■ Udsat område (gul): Område med lav socioøkonomisk status, hvor kriminelle har indvirkning på lokalsamfundet.
■ Risiko-områder (orange): Områder som er i risikozone for at havne i næste kategori:
■ Særligt udsat område (rød): Område med så store problemer, at det kræver indsats fra alle myndigheder for at løse dem. Situationen er akut.
Områder i fuld opløsning
De «røde områder» er steder, hvor det civile samfund er i fuld opløsning.
Der tales om förorter – forstæder – hvor trusler, vold og afpresning er dagligt forekommende. Områder hvor indbyggerne ikketør tale med politiet eller vidne i retssager af frygt for repressalier i form af vold. Steder hvor narkotikasalg forgår åbenlyst, hvor 12-årige bærer våben og politiet bliver mødt af stenkastende unge, hvis de viser sig. Parallelsamfund med høj forekomst af våldsbejakande religiös extremism – voldelig, religiøs ekstremisme.
Stoppet rapporten
Rapporten med oplysningerne om de otte nye no-go-områder skulle efter planen være blevet offentliggjort for en måned siden, men rikspolischef Dan Eliasson stoppede offentliggørelsen, skriver Dagens Nyheter.
Rikspolischef Dan Eliasson.
Det bliver ikke desto mindre tiltagende vanskeligt at dække over krisen i Sverige:
Den hemmeligt-stemplede rapport fra NOA (Polisens nationella operativa avdelning, tidligere Rikskriminalen) som DN har fået adgang til, fastslår, at Sverige nu har 23 «särskilt utsatta» områder – en stigning på 50%.
I NOA siger man, at nogen af de otte nye områder burde have været med allerede i 2015, da den forrige rapport kom
Redan 2015 borde några av de nytillkomna områdena på listan ha funnits med, berättar Linda Staaf som leder Noa:s underrättelseavdelning.
– Krisestemning i politiledelsen
En af Dagens Nyheters kilder fortæller, at politiledelsen står uden svar, når det gælder om at finde løsning på, hvordan man man skal sætte ind over for udviklingen:
– Det är krisstämning. Ledningen inser att den måste presentera en trovärdig handlingsplan, problemet är bara att det inte finns särskilt mycket att göra.
– Man har redan försökt med att få ut chefer på fältet och frigöra polisresurser genom att ta in civilanställda. Inget har funkat, oppgir en sentral plassert kilde til DN.
Dagens Nyheter har forgæves forsøgt at få rikspolischef Dan Eliasson i tale. Pressechef Linda Widmark siger til avisen, at rapporten ikke er færdig, og at den kan nå at blive ændret. Hun opgiver det som årsag til, at Eliasson ikke vil kommentere på den.
Kilde: svensk politi
Helt på tampen, en klassiker:
Dagens Nyheter: Sverige har fått fler problemområden – ”krisstämning inom polisledningen” (betalingsmur)