Nyt

Hvis du spiser bare en skive bacon om dagen, kan det være nok til at øge din risiko for demens, ifølge forskere på Harvard.

Forskerne fulgte over 133.000 sundhedsarbejdere i op til 43 år. Resultaterne af den omfattende undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Neurology, er mildest talt bemærkelsesværdige.</p

De fandt ud af, at selv en lille mængde forarbejdet rødt kød på daglig basis kan øge risikoen for demens betydeligt.

Resultaterne viser, at personer, der spiste bare én kvart portion eller mere forarbejdet rødt kød om dagen, havde en 13 procent højere risiko for at udvikle demens sammenlignet med dem, der spiste minimale mængder.

For at sætte det i perspektiv: En portion rødt kød er ca. 85 gram, på størrelse med et spil kort. Ifølge forskerne kan kun en fjerdedel af dette være nok. Det betyder, at selv en enkelt skive bacon dagligt kan være nok til at øge risikoen, ifølge undersøgelsen.

Forskerne fandt desuden ud af, at de, der spiste kød regelmæssigt, viste tegn på hurtigere aldring af hjernen. For hver daglig portion så forskerne ca. 1,6 års ekstra kognitiv aldring.

Men hvis du erstatter din daglige portion bacon eller pølser med nødder og bælgfrugter, kan du reducere din risiko for demens med 19 procent, eller endnu bedre, hvis du spiser fisk, kan du reducere din risiko med 28 procent, ifølge forskerne.

Demens er en fællesbetegnelse for flere hjernesygdomme, og den mest almindelige årsag til demens er Alzheimers sygdom.

Køb “Vejen fra ateisme til totalitarisme” af Olavus Norvegicus. Du kan også købe bogen her.

Læs også

Læs også