Det lykkedes endelig Mette Frederiksen at få Trump i røret onsdag, og i 45 minutter udvekslede de synspunkter om Grønland. Frederiksen sagde, at USA kunne få mineralrettigheder, baser og hotellicenser. Men der var én ting, hun ikke kunne love: Suverænitet over Grønland, fordi det tilhører grønlænderne.
Spørgsmålet har været en hæmsko for forholdet mellem den nye regering og København. Trump signalerede, at han vil have kontrol over Grønland for at forhindre andre i at få det. Grønland er meget strategisk placeret.
Trumps træk har sat den danske regering i brand:
Den danske regering tilbyder Grønland en fornyelse af rigsfællesskabet. Det kommer til at “se anderledes ud i fremtiden”, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i sidste uge. Et godt bud er, at forhandlinger med Danmark om en eller anden form for udvidet selvstyre vil blive indledt efter valget i Grønland.
Det betyder, at det er op til grønlænderne at afgøre deres egen skæbne.
Hvis de vil løsrive sig, er der ikke noget, København kan gøre for at forhindre det. Men de praktiske realiteter taler imod det. Hvis Grønland skal stå på egne ben, må det være parat til at sænke sin levestandard. Det er utænkeligt, at de kan forsvare sig selv, så de bliver nødt til at have en sikkerhedsaftale med et andet land, som højst sandsynligt vil være USA. Inden for en overskuelig fremtid vil Grønland sandsynligvis være en del af Kongeriget Danmark, Færøerne og Grønland.
https://www.berlingske.dk/politik/efter-45-minutter-med-trump-usa-kan-faa-naesten-alt-undtagen-en-ting