Jeg ønsker mine venner, følgere og modstandere en Glædelig Jul
I anledning af Jesu fødsel er det måske passende at minde om, at Julemanden engang boede på Grønland. Han er imidlertid flyttet til Finland, som har tilbudt ham bedre arbejdsbetingelser.
Grønland er i det hele taget ikke meget for at udvikle erhvervslivet. I de grønlandske fjelde ligger enorme ressourcer af sjældne og stærkt efterspurgte metaller og jordarter, men øens regering vil ikke tillade, at de bliver udvundet. Grønlænderne er tydeligvis tilfredse med at leve af de årlige milliardtilskud fra Rigsfællesskabets sydligste medlem, kendt som Danmark.
Nu har USA’s kommende præsident, Donald Trump, atter udtrykt ønske om at købe verdens største ø. Han kunne nemlig godt tænke sig at få fingrene i de eftertragtede naturressourcer og fremhæver, at Grønland har stor betydning for USA’s sikkerhed.
Grønland er stadig en del af Rigsfællesskabet, og Danmark står stadig for udenrigspolitikken og områdets sikkerhed, da det grønlandske styre ikke selv har væbnede styrker eller midler til at håndhæve suveræniteten. Og Mette Frederiksen afviser at sælge, da hun med rette anfører, at grønlænderne selv må bestemme, om de er til salg.
Vi kan imidlertid roligt regne med, at Grønlands status fortsat vil være omstridt. Vi lever nemlig i realpolitikkens verden, og der er der ikke magttomrum. Hvis et område har økonomisk eller strategisk betydning, vil flere stå på spring for at bemægtige sig det. Danmark har ikke militære eller økonomiske muskler til at håndhæve Rigsfællesskabets suverænitet, når de store – USA og Kina – slikker sig om munden.
Det fornuftigste ville derfor være, at Danmark og det grønlandske styre i fællesskab indledte forhandlinger med USA’s kommende regering for at sikre en ordning, der tilgodeser Washingtons strategiske og økonomiske interesser uden at røre ved Grønlands status som del af Rigsfællesskabet.
Danmarks historie er én lang beretning om landafståelser – senest salget af de vestindiske øer i 1917. Hvis Grønland skal sælges, hvad bliver så det næste? Færøerne, Bornholm, Himmerland?
Grønlands tilknytning til Danmark har stor betydning for den danske selvforståelse, og et definitivt brud mellem Nuuk og København ville være en national katastrofe – ikke mindst for de mange grønlændere, der er indgiftet i danske familier og omvendt.
Grønlænderne bør spørge sig, hvor godt det gik med indbyggerne på de dansk-vestindiske øer, efter at de fik amerikanske herrer.
Og hvor sjovt det bliver at skulle leve under Kinas Kommunistiske Parti.
I sit eksil sender Julemanden varme tanker til sit gamle fædreland. Måske drømmer han om at vende tilbage?